Докато Пекин криеше истината в Ухан, Европарламентът връчваше наградата "Сахаров" за свобода на мисълта

Александър Йорданов

Александър Йорданов

"Китай е комунистическа държава, а това означава: дезинформация, нарушаване на правата на човека, липса на свобода и демокрация, лъжа във външната политика", коментира във Фейсбук евродепутатът от СДС Александър Йорданов. 

"Когато режимът в Пекин през декември миналата година скри истината за Covid-19 в Ухан, Европарламентът връчваше наградата "Сахаров" за свобода на мисълта на уйгурския учен и защитник на правата на човека проф. Илхам Тохти. Заради своята борба за свобода той е хвърлен в затвор, където излежава доживотна присъда. Ние мислехме за неговата свобода, а в Пекин тогава са мислили как да излъжат света", казва още бившият посланик в Македония. 

"Дистанцирането от комунистически Китай би било здравословно за всички демократични държави. Нека не забравяме, че управляващата в Китай партия е виновна за избиването на милиони невинни граждани, че тя е източник на хунвейбинската зараза, на престъпното управление на Мао Дзъдун, на отвратителната "културна революция" , на убийствата на студенти на площад Тянанмън на 4 юни 1989 г. За себе си съм решил: никога повече китайска стока у дома. Никога повече китайска храна. Не им искам нито предпазните маски, нито лекарствата, нито тестовете, нито компютрите, нито смартфоните. А колите им и без това са боклук. Или ще стават нормална държава като разкарат комунистическата партия от власт или не си струва и добър ден да им кажа", категоричен е Александър Йорданов.