"Алфа Рисърч" с актуални данни как оценяват българите отминаващата 2023 година

Положителната обща оценка на 2023 г. от страна на българина се дължи на по-доброто състояние на семействата като отделни домакинства

24% от респондентите в проучване на "Алфа Рисърч“ оценяват 2023 г като по-добра за тях в личен план от 2022 г. 26% пък я преценяват за себе си като по-лоша. Останалите казват, че не са преживели съществена промяна в личен план през тази година. Това показват резултатите от актуално изследване, които коментира за "Фокус" социологът Павел Вълчев от "Алфа Рисърч“.

Основният въпрос в изследването е: "Как оценявате настоящата година спрямо предходната – по-добра или по-лоша“ – на първо място за семейството, на второ- за страната, на трето – за света.

"2023 г. бе съпътствана от някои разрешени кризи, както и от кризи, които промениха формата си. Възникнаха и нови. Ковид кризата бе преодоляна и преминахме към нормален ритъм на живот. Що се отнася до политическата нестабилност на страната, през тази година вече имаме редовно управление, което обаче е съпътствано от непрекъснати скандали. Наблюдава се криза на доверието към политическите лидери“, подчертава Вълчев.

В международен план, освен войната в Украйна избухна и тази между Израел и Хамас и в този контекст анкетираните са оценили, че въпреки тези кризи международната ситуация е по-добра, отколкото през 2022 г. Положителната обща оценка на 2023 г. от страна на българина се дължи на по-доброто състояние на семействата като отделни домакинства, отколкото то е било през 2022 г“, уточни социологът. Това интересува хората у нас повече, отколкото ситуацията в света като цяло, смятат от "Алфа Рисърч“.

"През 2020-та г. ударихме дъно в нагласите на обществото, когато само 6% от респондентите отговориха, че годината им е била по-добра от предходната. 2023 г е била успешна за най-младите, хората на 40-49-годишна възраст, жителите на столицата. Пенсионерите и жителите на селата изразяват най-голямо неудовлетворение“, даде още подробности за резултатите от изследването Вълчев. Сред индикаторите, които социолозите са взели предвид в изследването, са жилищната ситуация на респондентите, семейният им живот и т.н.

Социологическото проучване на "Алфа Рисърч" е проведено в края на ноември – 22-30.11. То е национално, проведени са 1000 интервюта и е използвана извадка по основни социално-демографски признаци. Информацията е събрана при преки стандартизирани интервюта с таблети в домовете на анкетираните, уточни Павел Вълчев.