АМ "Тракия" е залята от вода, частично бедствено положение в Калояново, евакуират хора в Трилистник

Аварийната лента в района на 134 км на АМ "Тракия" в посока София е залята от вода. По тази причина движението е възможно само в лявата, активна лента. Трилистник е под вода, съобщи кметът на община Марица Димитър Иванов, който е в селото. Водата е нахлула дори и във високите части на селото. По думите на Иванов ситуацията е бедствена, като селото е блокирано и от двата края. Към момента с помощта на два противопожарни екипа,  доброволци и трактори са евакуирани около 50 човека. Търсим помощ от всички институции да помогнат в бедствието, добави той. По думите на кмета от водата не есамо от реката, той допусна, че е възможно да са се скъсали стени и на язовири.

Началникът на Националната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" Николай Николов съобщи, че обстановката в Трилистник в момента е спокойна, водата е около 50 см. Частично бедствено положение обявиха от община Калояново в селата Песнопой, Иван Вазов, Горна махала, Долна махала, Черноземен, Ръжево. Огромно количество вода слезе тази нощ от Балкана към селата, разположени по поречието на река Стряма в община Калояново. Дървеният мост на Песнопой е в негодно за ползване състояние, понтонният мост на Иван Вазово е в същото състояние. В Горна махала реката е скъсала дига, водата е тръгнала към Долна махала. Наводнено е част от селото. От домовете си са евакуирани 15 души, половината са настанени в кметството, останалите при роднини, предаде БНР

Към момента всички евакуирани вече са по домовете си, защото водата се е отекла. Големият и малкият мост на Черноземен са били залети, но водата се оттича, вече са стабилни и може да преминава по тях. Наводнени са земеделски земи, стадионът и две фирми, които са разположени по поречието на река Стряма. Срутени са два стълба на ЕВН, заради което източната част на селото е без електричество. В цял Черноземен няма вода, защото помпената станция не работи заради прекъснатото ел захранване. Вода няма и в Долна махала, и в Горна махала. Той допълни, че 40 души са изведени, 2 хеликоптера на ВВС са помогнали за евакуацията, а тежка техника на земеделското министерство ще възстанови дигата или да направи нови отвори, за да се оттече водата.