Американски дипломат: Александруполис е геостратегически кръстопът

Новата инсталация за регазификация на плаващи съдове (FSRU) в Александруполис е проект "от решаващо значение за сигурността на всички страни в Югоизточна Европа", заяви пред информационната агенция AMNA напускащият посланик на САЩ в Гърция Джефри Пайът.

Пайът, чийто дипломатически мандат в Гърция приключва след няколко дни, говори в рамките на откриването на FSRU в североизточния гръцки град, който той определи като "геостратегически кръстопът". Американският дипломат добави, че FSRU е придобил още по-голямо значение, откакто той за първи път говори за него през 2017 г., и "още по-голямо след нахлуването на Русия в Украйна".

„Нещо повече, този проект демонстрира лидерството на Гърция в действие и "ни показва колко много се е променила енергийната карта на региона през последните години, като Александруполис е придобил значителна геостратегическа роля", посочи Пайът.

Той заяви, че се чувства "много горд от ролята, която изиграха правителството на САЩ и посолството на САЩ, за да се стигне дотук", и изрази увереност, че когато след няколко дни новият посланик на САЩ в Гърция Джордж Цунис встъпи в длъжност, той "ще внесе перспективата на частния сектор за постигане на резултати, заедно с ентусиазма и ангажираността към всичко, което е постигнато досега".

Накрая Пайът подчерта, че този проект "демонстрира как една дипломатическа и политическа визия се превръща в практическа инвестиция и напредък, които ще изградят по-добро бъдеще за всички граждани"./БГНЕС