Анализатори: Русия забавя офанзивата в Украйна, разполага бронетранспортьори до Запорожката АЕЦ

Руските сили забавят общия темп на своите настъпателни операции в Украйна. Това се посочва в дневния обзор за ситуацията в Украйна на Института за изследване на войната (ISW).

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу обаче потвърди, че целите на Русия във войната не са се променили.

Изявлението на Шойгу обаче може да се възприеме и като опит на руското МО да обясни и извини незначителния напредък, който руските сили постигнаха в Украйна през последните шест седмици. Откакто на 16 юли руските сили възобновиха офанзивните операции след временна пауза, те спечелиха около 450,84 km2 нова територия - площ с приблизителните размери на Андора. За сметка на това, руските сили са загубили приблизително 45 000 км2 територия от 21 март (приблизителната дата на най-дълбокото настъпление на руските сили в Украйна) - площ, по-голяма от Дания.

Британското разузнаване в днешния си бюлетин за войната в Украйна поставя акцент върху ситуацията на  Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЕЦ), която въпреки че се управлява от украинския си екип, е окупирана от руските части. Тя е превзета от сухопътни сили в началото на март, малко след старта на инвазията.

На 21 август 2022 г. снимките показват, че Русия поддържа засилено военно присъствие на площадката, като бронетранспортьори са разположени на 60 метра от пети реактор. Руските войски вероятно са се опитали да скрият машините, като са ги паркирали под въздушни тръби и портали, докладва разузнаването.

Русия вероятно е готова да използва всяка украинска военна дейност в близост до централата за пропагандни цели. Докато Русия поддържа военната окупация на АЕЦ-а, основните рискове за работата на реактора вероятно ще продължат да бъдат смущения в системите за охлаждане на реакторите, повреди в резервното електрозахранване или грешки на служителите, работещи под напрежение, съобщава бюлетинът.