Демонтажът на МОЧА е законен, нужни са законови промени за обществените медии - Антоанета Цонева

Политици да не се месят в работата на медиите

Демонтажът на паметника на съветската армия се извършва в рамките на закона – областната администрация на София публикува документите въз основа на които се осъществява той, предстои съдът да се произнесе, заяви пред БНТ  Антоанета Цонева, депутат от ПП-ДБ.

По-рано се появи информация, че Министерството на културата е издало забрана за демонтирането на монумента, но Зонева заяви, че не е запозната с нея:

"Не познавам този акт на Министерството на културата. Съдът ще се произнесе и ще имаме решение в тази посока. Актът на демонтаж беше твърде закъснял. Това, което се прави в момента, е в рамките на закона."

По думите ѝ 2023 година е била натоварена с много голямо политическо напрежение.

"И вътрешнополитически, и външнополитически, създаване на правителство с необичайна за политическите практики на България формула, решения с безпрецедентен характер. Това ожесточи и нагнети обстановката." – коментира Цонева.

Във връзка казуса около отмененото излъчване по БНР на интервю на проруския пропагандист Петър Волгин с посланичката на Русия Елеонора Митрофанова, Цонева коментира, че политиците не бива да се месят в работата на медиите.

По думите ѝ, трябва да има промени в закона за радио и телевизия относно това как се финасират обществените медии, за да се гарантира, че те ще могат да създават продукт и съдържание в съответстие на мисията им като обществени медии. „Трябва да уточним какво е мисия на обществена медия“, добави тя.   

По отношение на спекулациите, че публична позиция на депутата от ДПС Делян Пеевски е станала причина за свалянето на интервюто с Митрофанова, депутатката коментира, че за това трябва да се разговаря с Програмния съвет на БНР.

Тя зададе контравъпрос защо през януари БНТ няма да излъчи филма за Кристиян Таков, както беше заявено предварително.

По думите ѝ е нужна такава нормативна регулация, че програмната схема, професионалните стандарти и мисията на медиите да са много ясни.

Тя подчерта, че Шенген и влизането на България в тази зона е много важна цел.

"Стиснали сме си ръцете ротацията да се състои", каза още Антоанета Цонева.