Антоанета Цонева: Има лидери у нас, които вместо достойни послания, внушават страх у хората

С руснаците не се разговаря като си наведен, а като отстояваш националния интерес

Антоанета Цонева

Антоанета Цонева

Тази вечер ще има политически съвет, на който да се обсъдят детайлите. Премиерът ще представи какво украинската страна е поискала от нас. Ние от ДБ сме категорични, че трябва да застанем до Украйна - до нея с всички нейния искания и военни нужди. Това коментира в студиото на Нова ТВ депутатът Антоанета Цонева от „Демократична България“.

$Военно-техническа помощ“ – това е формулировката, което ще трябва да бъде приета от парламента. Това поиска първо ДБ, към която започнаха после да се присъединяват и другите партньори в НС. Нашето търпение си струваше, защото ние сме стабилизиращ фактор в коалицията, добави тя. 

Що се отнася до позицията на коалиционните партньори от БСП, които се заканват да напуснат коалицията, ако се приеме, че страната ни може да прати военна помощ на Украйна, Цонева каза:

„Не може да се управлява чрез страх. Не може да има коалиция, конструирана около шантаж. България е нападната вече, нашият газ е спрян”, каза тя.

България вече е нападната, нашият газ е спрян. Затова ние трябва категорично да кажем, че договорите са нарушени едностранно и ние отказваме да плащаме руския газ в рубли. Това е общата позиция на всички енергийни министри на страните в ЕС. Трябва да се действа така, че да се отстояват позициите не на база на страха, а на основата на принципите и защита на националния интерес, подчерта Цонева. 

За да останат в управлението, от „Демократична България” искат коалицията да постига „организиран решителен отговор в защита на националния интерес”.

По геополитическите въпроси били допустими широки мнозинства в парламента, смята още Цонева.

Тя не очаква след утрешното гласуване в НС да се стигне до правителство на малцинството.

Не смятам, че България ще има правителство на малцинството след утрешния ден (когато ще бъде гласувано дали да бъде оказана военна помощ на Украйна – б.ред.), но се надявам да има правителство, което да устоява достойнството на българските граждани. Защото когато не си на масата със своите партньори, ти си в менюто. С руснаците не се преговаря, когато си наведен, а като отстояваш националния интерес.(…) Съжалявам, че в България има национални лидери, които не изпращат достойни послания, а се опитват да индуцират страх у хората. А това не е достойно, коментира Цонева, най-вероятно  визирайки последните изказвания на президента Румен Радев, който открито се конфронтира по темата Украйна с управляващата коалиция.