Антон Кутев: Румен Радев е кукла с огромно влияние в българската политика днес

Бившият говорител на служебните правителства разкри, че по списъци на Копринков президентът е назначавал министри и областни управители

Румен Радев

Румен Радев

Антон Кутев, бивш говорител на служебните правителства на Радев, обяви, че е абсолютна резонна практика Николай Копринков да прави списъци, после ги представял на Радев, след това правели проверки в ДАНС и накрая съответните хора били издигани по върховете на държавното управление.

"И Кирил Петков е минал през ръцете на Копринков, за да стане министър. И той е бил в списъците, които бившият кмет на село Труд, Пловдивско, представя на президента за назначаване по времето на служебните кабинети. Така че, със сигурност Кирил Петков е минал по "Пътя на Копринката", за да стане министър.

Това обяви пред БНТ Антон Кутев във връзка с информациите, че Николай Копринков, като вътрешно-политически секретар на държавния глава, е изготвял списъци с хора, които е представял на президента за назначаване на властови позиции.

На въпрос защо на "Дондуков" 2 не коментират "пътя на Копринката", Кутев заяви: "Цялата тази мръсна игра мина с Пламен Узунов и той е напълно реабилитиран от сегашната съдебна система. По същия начин стоят нещата и с Копринков в момента. Всъщност, кой е "пътят на Копринката"? Да не се окаже, че той минава през магистрала "Хемус"?"

Кутев не отрече, че по списъците на Копринков са назначавани министри, областни управители. Според него Румен Радев изглежда лековерен човек в дадена степен, защото всички проекти, които изникнаха досега, се обърнаха срещу него, а тези хора преди се ползваха с неговото доверие. През цялото време съм виждал едно отношение от него към тези проекти - да се дистанцира от тях. Аз нямам спомен за нито едно изказване на президента, че подкрепя ПП например, каза Кутев. 

Президентът е прекалено свързан с президентската институция и няма да влезе в политически проект, докато е там, категоричен е Кутев.

В „Добро утро, Европа“ на Евронюз Антон Кутев заяви, че Радев е кукла, "без да влагам нищо лошо в това". Кукловодите са онези, които не им знаем имената и не знам какво точно правят. Радев управлява различни политически процеси много наситено за тези 7 години. "Аз разглеждам Радев като един човек, който има огромно влияние в българската политика днес. Той никога не е управлявал процеси извън конституционните си правомощия."

По думите му, ротацията ще се случи, въпреки че по Конституция няма такова нещо като "Ротация". Аз смятам, че Борисов много пъти е говорил различни неща, но той е достатъчно притиснат и няма да се отметне. Може да се създава политически шум, но ще мине ротацията. Притиснат е от себе си и собственото си минало. Нямам представа дали Васил Божков е дал някакви сведения пред американски прокурор, но мога да предположа, ако да, какво е говорил, посочи Кутев и добави: "В тази връзка на взаимни зависимости мисля, че Борисов няма много свободни ходове и това ще доведе до доста гладко преминаване на ротацията. Може да има някакви спънки за министри, но ще се разберат. 

Oт ПП пък са корпоративни играчи, когато могат да влезнат някъде, да вземат нещо - отиват и го взимат. За тях технологично въпросът стои така, като сме взели почти всичко на Бойко, що да не му вземем и външния министър.

Въпросът от страна на Борисов е "след като ме унижавахте, затворихте и ме накарахте да се правя на луд, мога ли сега да не ви го дам". Много е вулгарна тази история“, обясни политикът.