Антоний Тодоров: Новото правителство ще изкара поне 9 месеца, никой не иска предсрочни избори

Антоний Тодоров

Антоний Тодоров

"Новото редовно правителство, което трябва да бъде гласувано от парламента днес по обед, ще изкара поне 9 месеца, тъй като и двете коалиции, които го подкрепят ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, нямат интерес да се явяват на нови предсрочни парламентарни избори, прогнозираха пред Euronews Bulgaria социологът от "Сова Харис" Васил Тончев и политологът проф. Антоний Тодоров.

"Това е брак по сметка и ще стане брак по любов. Напрежението сега е междуличностно и поколенческо, защото има различни поколения в двете формации", коментира и Васил Тончев, социолог от "Сова Харис"

По думите му новите управляващи ще се опитат да реализират дългосрочно своята програма.  "Трябва да я отстояват твърдо, ако искат да останат на тази позиция", допълни той, като направи прогнозата, че кабинетът на ПП-ДБ ще изкара поне 18 месеца, тоест пълната ротация на министър-председателите – първо е акад. Николай Денков на поста, а след това Мария Габриел.

Според проф. Тодоров правителството е "най-доброто като персонален състав, а не толкова като политическа подкрепа, с което президентът би могъл да работи. Би ли се чувствал по-комфортно и да работи по-добре с коалиция от ГЕРБ, БСП и ДПС, едва ли?", отговори той на въпрос за напрежението на между президента Румен Радев и ПП-ДБ.

По думите на политолога в момента има "цъкаща бомба" между ГЕРБ и главния прокурор Иван Гешев, а поисканият имунитет на лидера на партията и бивш премиер Бойко Борисов ще ще постави изпитание сътрудничеството между двете коалиции.

 "Редовното правителство е важно, тъй като ще го подкрепя парламентарно мнозинство. Не можем да продължаваме по този начин – под риск се поставят много неща", смята проф. Тодоров.

Според двамата експерти ако новият кабинет постигне приемането ни в Шенгенското пространство и в еврозоната, то ще са едни от най-положителните му постижения.