Арестуваха духовник на УПЦ към Московската патриаршия, агитирал за окупацията на Запорожие

В момента тече досъдебно производство за установяване на всички обстоятелства по престъпните деяния на дякона

снимка: УНИАН

снимка: УНИАН

Службата за сигурност на Украйна е разкрила дякон от Украинската православна църква към Московската патриаршия, който агитирал за „присъединяването“ на Запорожие към Руската федерация, съобщава УНИАН.

Според пресслужбата на СБУ вражеският поддръжник е бил разкрит в резултат на контрадиверсионна дейност във фронтовите райони на Южна Украйна. Противникът се  оказал дякон на една от църквите на Запорожката епархия на УПЦ МП. Той публично одобрил провеждането на незаконен референдум за присъединяването на региона към Руската федерация.

Разследването е установило, дяконът е активирал профил в забранената социална мрежа „ВКонтакте“ и от свое име е репоствал призивите на прокремълски блогъри в подкрепа на незаконните референдуми в някои от районите на Украйна.

"Коментирайки руски публикации, той агитира хората да дойдат в "избирателните секции" и да "гласуват" в полза на страната-агресор. Освен това в своите "постове" той отрича съществуването на украинския народ, неговия език и култура. Духовникът също поставя под въпрос държавния суверенитет и териториалната цялост на Украйна в рамките на международно признатите граници“, се казва в информацията на СБУ.

Според СБУ дяконът се е позовавал изключително на деструктивни по съдържание пропагандни послания в руската социална мрежа, включително „Руска пролет“. Независима експертиза потвърждават, че става дума за извършвана подривна дейност от страна на подсъдимия.

При обиски в дома на дякона е открит компютър, който съдържа информация, която доказва извършени престъпления. Духовникът е подведен под отговорност по чл. 436-2 (оправдаване, признаване за законосъобразна въоръжената агресия на Руската федерация срещу Украйна и възхвала на нейните участници) и част 1 на чл. 161 (умишлени действия, насочени към разпалване на етническа и религиозна омраза) от Наказателния кодекс на Украйна.

В момента тече досъдебно производство за установяване на всички обстоятелства по престъпните деяния срещу държавната сигурност на Украйна. Предстои да му бъде наложена мярка за неотклонение.

Превод: Faktor.bg