Арх. Никанор: Заплашват ме с убийство пишман зилоти, превръщат православието в идеология на ненавистта, замествайки проваления "научен" комунизъм

Зловещо звучат крясъците на тези, които мечтаят за православен шариат и убедено смятат, че талибаните са им по-близки духовно, отколкото западните християни

Архимандрит Никанор

Архимандрит Никанор

У нас дори еретиците богомили някога не са били убивани, а просто изгонвани от царството 

Църквата час по-скоро да се събере на Събор и да осъди новото еретическо богословие на войната като отлъчи всички, които дръзват да го разпространяват - пък били те и митрополити или патриарси дори, казва пред Faktor.bg игуменът на Църногорския манастир „Св. Св. Козма и Дамян“

Интервю на Мая Георгиева

- Отец Никанор, верни ли са заканите и заплахите, че ще ви убият, заради ваши текстове и коментари във фейсбук?

- Да, верни са дотолкова, доколкото ги виждаме с очите написани в коментари под мои текстове.

- Но днес установяваме, че "Телус" са  блокирали профила ви, защо, с какво нарушихте правилата на общността?

- С нищо. Просто, за да посоча, че има нещо много гнило в православните среди, два пъти публикувам скрийншотове на такива закани с придружаващ текст - и двата пъти "Телус" блокират мен, а не тези, които са ги отправили. Например, последната си стои като коментар в една православна група и до този момент - въпреки, че съставлява деяние по чл.144 НК с всички произтичащи от това последици. Дори профилът, от който идва,  да се окаже "кух", за ГДБОП е половин час работа да бъде открит действителният извършител. 

- От какви среди идват заплахите към вас?

- Всички тези престъпни деяния са работа на хора, представящи се за ревностни православни християни, борци за "спасение на православието" и привърженици на стария Юлиянски календар. По съвпадение всички те - и поклонници на военнопрестъпниците и тяхната "специална военна операция".

- Не е ли скандално и дори зловещо, че хора, които се определят като православни християни, говорят за убийства и че изобщо мислят в посока на насилие?

- На мен не ми побира ума как така хора, които се самоопределят като "истински" православни християни - за разлика от нас, "фалшивите", могат да демонстрират такава агресия спрямо инакомислещите и да таят в себе си ненавист, стигаща до пожелаване на смъртта на мнимите си "врагове". Това е не просто неевангелско, това е преобръщане на целия смисъл на св.Евангелие наопаки. Сам Христос ни даде пример как да защитаваме истината - със слово и със стремеж към свят живот. Нищо повече! Днешните пишман зилоти - "ревнители за истинското православие", са напълно чужди на Светия Дух и християнството. Те имат менталността на хора от друга религия, готови с огън, меч и клади да "бранят вярата", превръщайки страната в нещо като православен Иран. Смятам, че обществото и службите за сигурност не бива да подценяват тази опасност.

- Какво казва Евангелието за убийството, независимо дали е физическо или духовно?

- "Ваш баща е дяволът; и вие искате да изпълнявате похотите на баща си. Той си беше открай човекоубиец и не устоя в истината, понеже в него няма истина. Кога говори лъжа, своето говори, защото е лъжец и баща на лъжата." ( Йоан 8:44)

Това са евангелските думи, които най-добре подхождат в случая. Понеже повод за ненавист срещу мен са истините, които казвам. Те не са удобни на определени кръгове, защото хвърлят светлина върху действителните им замисли и действия, прикрити под маската на благочестие. Желанието им е да превърнат православната вяра в нова идеология на ненавистта, на мястото на сгромолясалия се "научен" комунизъм, и да увлекат под знамето на "вярата" масите - както някога с обещанията за светло бъдеще. Именно на пътя на тези мрачни кръгове стоят духовници и богослови, които със силата на словото, черпейки аргументи от Свещеното Писание, Свещеното Предание и светите отци, аргументирано доказват всичката глупост и профанност на опитите вярата в Живия Бог да бъде превръщана в мъртва гражданска религия, в някаква апокалиптична идеология. С думите си ние пречим - оттам и желанието да бъдем премахнати. 

"Ала те завикаха: премахни Го, премахни, разпни Го!" (Йоан 19:15).

- Подобни прояви не са ли симптом, че е болна и самата Църква, че нещо е сбъркано в начина, по който разбираме вярата и изповядваме учението на Иисус?

- Подобни прояви за мен са непознати в историята на църквата, поне на българската църква. У нас дори еретиците някога не са били убивани, а просто са били изгонвани от царството. По този начин например богомилството се разпространява в централна и западна Европа.

Светците казват, че "огън се пали от огън" - не можеш да дадеш другиму това, което нямаш. Християнството е религия на прошката и любовта. Бог прости на съгрешилото човечество и от любов се въплоти и стана човек, и бе разпнат за него, за да разруши проклятието, да му отвори вратите на рая и да му дари вечен живот в безкрайна радост. И същевременно Бог зачита свободата, която Сам е дал на хората. До степен те толкова много да злоупотребят с нея, че да Го разпънат на Кръста! Трудно е да се проумее, но това е Божият начин - път на смирение и любов.

На фона на това наистина зловещо звучат грозните крясъци на тези, които мечтаят за православен шариат и убедено смятат, че талибаните са им по-близки духовно, отколкото западните християни! Какво ги обединява обаче? Единствено и само лютата ненавист към "гнилия Запад" (фраза, употребена за първи път от руския император Николай Ι още през 1836г.) и озлоблението срещу "великия шейтан" - САЩ.

Но св.ап.Йоан казва, че "всякой, който мрази брата си, е човекоубиец; и знаете, че никой човекоубиец няма вечен живот, който да пребъдва в него." (1 Йоан 3:15). Следователно това уж "традиционно и автентично", но всъщност ултрамодерно "православие", е път, водещ към вечна погибел!

Затова смятам, че е належащо Църквата, подпомогната от богословите, час по-скоро да се събере на Събор и да осъди това ново еретическо богословие на войната и ненавистта, като отлъчи всички, които дръзват да го разпространяват - пък били те и митрополити или патриарси дори!

И по времето на Христос е имало политически противопоставяния. И тогава Западът е бил гнил - даже още по-гнил, отколкото днес! А Изтокът - още по-тираничен и нехуманен, отколкото в наши дни. Но в св. Евангелие няма да прочетем ни слово, насочено срещу "колективния гнил Рим", или срещу "Персия - тази тюрма на народите"! Именно тази над-мирност на Христовата проповед, обърната единствено и само към човешката личност, толкова много изнерви и раздразни тогавашните "поборници за чистотата на вярата", че те Го взеха и Го разпнаха! " (Йоан 19:6)

За съжаление хората, отправящи към мен смъртни заплахи, а към други - грозни обиди, не осъзнават, че са духовни наследници именно на онези, които станаха Богоубийци!

- А не откривате ли паралели и дори припокриване между тези, които ви заплашват с убийство и хиляди други, които се кълнат, че са християни, а приемат и защитават убийствата и мръсната война на Путин срещу Украйна?

- Да, това са едни и същи хора. В св. Евангелие е писано, че "верният в най-малкото е верен и в многото" (Лука 16:10), и съответно който отстъпи от истината в едно, ще отстъпи и от второ, и от трето, и накрая ще стигне до позорното дъно да одобрява и ръкопляска на убийствата на деца, жени и старци, на мъченията, на масовия терор, оставящ без светлина и топлина милиони хора посред зимата. За него Буча ще бъде просто една "тежка, но необходима стъпка" към постигането на висшата цел - защита на православието и тържество на доброто! Този начин на мислене обаче не е християнски, а е комунистически.

Накрая, бих искал да споделя и това, че когато пиша или превеждам текстове, които са критични спрямо църквата ни, го правя със съзнанието, че ако ние не осъзнаем и не говорим открито за собствените си слабости - лични и колективни, то няма да достигнем до разбирането, че ни е нужно покаяние и изправяне на кривиците, за да вървим напред - към това да бъдем изцяло и без уговорки истинска евангелска Христова Църква!