Арх. Никанор към военния министър: Спрете представянето на книга с руски опорки и дезинформация срещу БПЦ

архимадрит Никанор

архимадрит Никанор

Архимандрит Никанор, игумен на Църногорската св.обител край с.Гигинци се обръща към военния министър Атанас Запрянов по повод представянето на книгата "Българската Църква в Предпоследните времена" на Александър Тодоров и Георги Тодоров, която съдържа клеветнически твърдения за Вселенската патриаршия и всява разкол в Българската православна църква. Духовникът е категоричен, че това е своеобразна провокация към българското Министерство на отбраната, което се използва за воденето на хибридни операции, които са изцяло във вреда на БПЦ и нейното единство.

Вижте какво написа ахримадрит Никанор:

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР,

Утре, 18 юни 2024г., в подведомствения Ви Военен клуб в гр.София се планира да бъде представена книга, която съдържа клеветнически и унижаващи достойнството на Вселенската патриаршия и на няколко български архиереи твърдения - буквално руска дезинформация относно църковния въпрос в Украйна, целяща да създаде подходяща атмосфера за нов разкол в БПЦ!

Ето съобщението, разпространявано в медиите:

"На 18 юни от 18 ч. в зала 1 на Военния клуб в столицата ще бъде представена книгата "Българската Църква в Предпоследните времена". Сборникът включва богословски текстове на Александър Тодоров и Георги Тодоров, а също и други материали свързани с текущата криза в Църквата."

Прилагам снимка на текст от книгата, която ще се представя във Военния клуб и която съдържа характерни опорки на руската пропаганда, които вредят на БПЦ и целят провокирането на нов църковен разкол.

Призовавам Ви в качеството си на принципал на сградата на Военния клуб спешно да вземете отношение и да не давате платформа за разпространение на руска хибридна дезиноформация, целяща дестабилизация както на Българската православна църква, така и въобще на българското общество!

Със сериозна загриженост:

Архимандрит Никанор, игумен на Църногорската св.обител край с.Гигинци