Архитекти: Столична община да купи Централните хали в София

Столична община да купи сградата на Централните хали и да не позволява в нея да се настани магазин на известна търговска верига. За това призоват членове на Съюза на архитектите в България в отворено писмо, адресирано до служебния министър на културата Велислав Минеков, до министъра на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова и до кмета на София Йорданка Фандъкова.

Архитектите посочват няколко възможности, в които Централните хали да бъдат преустроени, след като сградата бъде придобита от общината. "Считаме, че държавата и общината трябва да потърсят възможности да върнат на Халите тяхното изначално значение на градско, обществено средище, в сърцето на столицата, осъществявала в миналото чрез архитектурния замисъл и специфична роля в живота на града. Ние считаме и сме убедени, че съществуват възможности за функционирането на Халите, чрез които тази уникална сграда да се възроди именно като важна, общодостъпна, средищна и емблематична сграда на София, основна културна забележителност в сърцето й", се казва в отвореното писмо. 

Вижте пълният текст на отвореното писмо, което е публикувано на сайта на САБ:

До
Проф. Велислав Минеков
Министър на културата

До
Доц. арх. Виолета Комитова
Министър на регионалното развитие и благоустройство

До
г-жа Йорданка Фандъкова
Кмет на Столична община

       Уважаеми г-н Минеков,
       Уважаема г-жо Комитова,
       Уважаема г-жо Фандъкова,

       Поводът да се обърнем към Вас с това отворено писмо е инвестиционното намерение за преустройство на „Централни софийски хали“ в супермаркет от веригата „Кауфланд“, с тенденция, след одобряване на съответните проучвания, Халите да се закупят от „Кауфланд“.
       Ние изразяваме дълбокото си убеждение, че „Централните софийски хали“ са знакова и емблематична сграда за София, чието културно значение далеч надхвърля трансформирането й в един редови търговски обект, независимо от качеството на неговия дизайн. Ние не оспорваме законосъобразността на задвижената процедура, но считаме, че държавата и общината трябва да потърсят възможности, да върнат на Халите тяхното изначално значение на градско, обществено средище, в сърцето на столицата, осъществявала в миналото чрез архитектурния замисъл и специфична роля в живота на града.
       Ние считаме и сме убедени, че съществуват възможности за функционирането на Халите, чрез които тази уникална сграда да се възроди именно като важна, общодостъпна, средищна и емблематична сграда на София, основна културна забележителност в сърцето й. Такива възможности са използването на Халите като:

-туристически и информационен център;

-център на художествени занаяти и приложно-декоративни изкуства;

-изложбена зала и арт център;

-библиотека и книжарница;

-място за дегустиране на български вина и традиционни, хранителни продукти и ястия;

-място за временни изложби на регионалния исторически музей;

-място за редовни, периодични фермерски пазари, изложби на сувенири, фестивали на виното и храните;

-място за тържества и културни събития и др.

      Ние считаме, че са възможни и необходими управленски решения в тази насока като:

-отмяна на съгласието на Министерство на културата за придвижване на инвестиционното намерение на „Кауфланд“ и спиране на процедурата;

-сключване на договор между Столична община и собственика на Халите за съвместно или поето от общината менажиране;

-сключване на концесионен, дългосрочен договор за ползване на Халите от общината;

-обратно изкупуване на Халите от общината.    

      Ние вярваме, че нашето виждане и искане за едно по-добро бъдеще на „Централните софийски хали“, ще получи и подкрепата на професионалната ни колегия и на столичната общественост и още веднъж настояваме, да се спре, преосмисли и преразгледа процедурата по трансформацията на Халите в супермаркет „Кауфланд“.