Пашинян: Армения призна Нагорни Карабах за част от Азербайджан

Споразумение за взаимно признаване на териториалната цялост

Никол Пашинян

Никол Пашинян

Армения и Азербайджан се споразумяха за взаимно признаване на териториалната си цялост. Това заяви министър-председателят на Армения Никол Пашинян.

Арменският премиер и президентът на Азербайджан Илхам Алиев обявиха разрешаването на териториалния спор между двете страни по време на срещата на Висшия евразийски икономически съвет в Москва днес, предаде руската държавна агенция ТАСС.

Пашинян заяви, че Армения и Азербайджан са се договорили за взаимно признаване на териториалната цялост на другата страна. Алиев заяви, че Армения е признала Нагорни Карабах като част от Азербайджан и следователно има възможност за мирно споразумение.

"От друга страна, бих искал да потвърдя готовността на Армения да деблокира всички транспортни и икономически връзки в региона и комуникациите, които преминават през арменска територия", добави Пашинян.

Откривайки заседанието на съвета, руският президент Владимир Путин заяви, че на планираната по-късно днес среща с Пашинян и Алиев "ще можем да се споразумеем за това, което съвсем ясно се намира в сферата на интересите на икономическото развитие както на Азербайджан, така и на Армения". /БГНЕС