Асен Агов: С даването на нашите БТР-и нищо не оголваме, това е смешна заблуда

Асен Агов

Асен Агов

Нищо не се оголва (ако дадем нашите БТР-и на Украйна – бел.ред.). Това е легенда и заблуда, която е смешна. Защото нито армията ни, нито жандармерията може да издържи на агресия от страна на Русия повече от 2-3 дни. Това е сюжет от една изкуствена полемика, защото за да се сложи край на тази война е украинците да изтласкат руснаците, включително и от Крим, и чак тогава руснаците ще седнат на преговорите. Тази позиция изрази в студиото на Нова ТВ журналистът и бивш депутат Асен Агов.

Той посочи, че не вярва съюзниците да ни изоставят, затова не вярвам, че сме изпуснали и влака с триъгълните сделки. 

За първи път виждам да се промени политиката по отношение на модернизацията на българската армия, която да стане способна да участва адекватно в общи действия с нашите съюзници, изтъкна журналистът. 

Той бе категоричен, че България трябваше да даде военна помощ на Украйна много по-рано. И тогава нямаше да се стигне до този псевдоскандала у нас. Хората, които създават препирнята, са малцинство и много скоро  ще се опарят. Затова е спокоен, особено сега като вижда действията на правителството – те са правилните, като на страна, членка на ЕС и НАТО.

Сред хората, които подстрекаваха този скандал, не може да не са забелязали каква война води Русия. Русначетата, които са в окопите, ще бъдат избити, защото не знаят какво да правят и не разполагат с въоръжението, за да се противопоставят на ВСУ, коментира журналиста. 

Що се отнася до срещата на върха във Вилнюс, той смята, че искането на Зеленски Украйна да получи дата за членство в НАТО не е било състоятелно. И припомни, че нито една страна членка на Алианса не е искала дата, до която да бъде приета. Агов смята, че Зеленски е достатъчно интелигентен, за да е знаел, че и Украйна няма да получи конкретна дата за членство.