Блогърът Асен Генов разгроми "историчката" Искра Баева с факти за съветската окупация

Светослав Пинтев

Живеем в държава, в която немалка част от историците са се превърнали в пропагандатори на псевдоисторически тези, обслужващи интересите на чужди държави. Основно на една.  Та се налага любителите на историята да вадят истинските факти и да се превръщат в историци. А историците да изглеждат нелепо и никой да не им вярва. Една сбъркана ситуация, но тя е факт, благодарение именно на съветската окупация, която беше тема в дискусията в "Здравей, България" на Нова телевизия тази сутрин.

Този абсурд пролича кристално ясно в сблъсъка между професор Искра Баева, която, за съжаление, тя представлява Историческия факултет на Софийския университет, и Асен Генов, блогър, в който той буквално я разгроми. Просто , защото казваше истината и боравеше с фактите, а не със сталинската им редакция. Тя скочи, че няма да позволи на неисторици да й обясняват историята, а не е да няма нужда от такива обяснения. Не, че ще ги разбере.

Пооводът за разгорещената дискусия беше организираното от Посолството на Руската федерация събитие навръх 9 септември „Изложба 75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма“ и острата реакция на Министерството на външните работи на Република България ."Изложбата е организирана вътре в руския център. Нима отричате право на такива институции да правят изложби, каквито те искат?", заяви Баева, която непрекъснато повтаряше, че не разбира какъв е проблемът със съветската окупация.

СССР нахлул в Полша след Германия, това си били техни отношения, а не разпалване на Втората световна война, е един от аргументите на "историчката".