Асен Василев: България ще подкрепи още санкции срещу Русия

Той е изразил позиция, че ЕС трябва да работи усилено, за да преодолее енергийната си зависимост от Русия, казва още финансовият министър

Асен Василев

Асен Василев

България подкрепя наложените санкции срещу Руската федерация във всички области. Ние сме готови да обсъдим и приемането на допълнителни ограничения, с цел оказване на натиск за спиране на войната срещу украинския народ. Ще продължи силната подкрепа за преодоляване на евентуални възможности за заобикаляне на санкциите.“

Това е заявил финансовият министър Асен Василев в изказването си на проведеното вчера редовно заседание на ECOFIN (съвет по икономическите и финансовите въпроси ), пише "Сега". Василев е подчертал, че фискалният отговор няма да е достатъчен за балансиране на икономиките и са необходими допълнителни мерки.

„Подкрепяме предложението за общи обществени поръчки, на ниво ЕС, за ключови енергийни и земеделски стоки, което ще предотврати ситуация, в която държавите-членки наддават една срещу друга. В тази връзка е необходим координиран подход, от който да могат да се възползват всички“, е заявил Василев. Той е изразил позиция, че ЕС трябва да работи усилено, за да преодолее енергийната си зависимост от Русия.

"Един от инструментите, с които Европа разполага в средносрочен план, е Механизмът за възстановяване и устойчивост (б.р. българсксият план още не е приет). Това е мощен инструмент за намаляване на зависимостта от руска енергия и създаването на устойчива икономическа база", е коментирал Валдис Домбровскис, изпълнителен заместник-председател на комисията. Той е припомнил, че има голям заемен ресурс по механизма, който остава неизпълзван. Домбровскис е изтъкнал, че кризата ще натовари бюджетите с допълнителни разходи и схеми за подпомагане и фискалната координация е ключова. За тази година страните-членки имат право да не спазват ограничителните тавани за дефицита.