Асен Василев: Имаме дълбоко проникване на руски интереси в нашата система за сигурност, и то трябва да бъде преборено

Асен Василев

Асен Василев

Не бих, как да кажа, окачествил ситуацията като мир. Ситуацията по-скоро е всеки има ясни позиции, които са доста различни, но за това да тръгне държавата напред и да има правителство, ние предложихме кабинет на малцинството с предварителен състав преди още първия мандат. След което направихме отстъпка и това е четиричасовия запис, който всички зрители трябва да го чуят, за да видят, че няма коалиция, няма договорки, и че това е едно тежко решение, което е за да тръгне страната напред, - да приемем човек от ГЕРБ в правителство.

Това заяви съпредседателят на Продължаваме промяната Асен Василев по Нова тв.

Василев коментира, че българските граждани трябва да оценят щетата, която е нанесена върху възможността за съставяне на правителство след изтичането на записа, но след като го изслушат. "На този запис няма нито една дума, зад която не бих застанал. Видях, че са отрязани определени части от мои изказвания, като това за съгласуването на службите, или че трябва да направим промени в държавната администрация. Абсолютно заставам зад думите си", категоричен е той. Василев посочи, че това са думи, които е казвал на избирателите по площадите в страната.

Той обясни, че по отношение на преговорите с ГЕРБ, акад. Николай Денков е оторизиран да води преговорите.

"Както знаете, акад. Николай Денков е оторизиран да води преговорите заедно доколкото знам от другата страна с Мария Габриел, така че те двамата ще продължат, когато могат. Властта не е самоцел, ако изслушате записа, ще видите, че това е основното нещо, което се обсъжда там, властта за нас не е самоцел. Властта е, за да могат да се свършат полезни неща за страната - Шенген, Еврозоната и др.", уточни той.

"Цялата мелодрама, която в момента се опитва да се развие около това нещо, може би е с цел да се извади някакво предимство в преговорния процес", подчерта той. "Ако отстъпките са за да се отмразят някакви преговори, такива не трябва да има, ако отстъпките са, за да се направи нещо полезно за страната и те не престъпват това, което сме обещали на нашите избиратели, това е в ръцете на акад. Денков да договори", категоричен е Василев.

По отношение на това дали ротацията трябва да се промени и Габриел трябва да получи втория мандат, Василев посочи: "Моето лично мнение като политик е, че не трябва."

Според него от записа е станало ясно, че решенията се вземат на база на дълги разговори и се чуват всички мнения, следва гласуване и на база на гласуването се взима решение. "Достъп е даден на членовете на Националния съвет и членовете на парламентарната група. Оттам нататък има една максима - колкото по-рано човек се освободи от недобросъвестни хора, които използват недобросъвестно ситуацията, толкова по-добре. Не мисля, че Радостин Василев е интересен в момента, очаквах да има атака срещу това правителство, опита за съставянето му, защото има много силни интереси, които искат то да не се състои", подчерта Василев.

На въпрос как от ПП са разбрали, че ще излязат записи, той каза: "Не мога да ви кажа."

На въпрос, свързан с изречение от записа за това какво означава "наши хора" да избират шефовете на службите, той коментира: "Хора, на които ние имаме доверие като партийно ръководство. Тези хора одобрени от партньорските служби, което е необходимо условие записано в закона. Нашият закон казва, че всичките служби трябва да работят с партньорските служби в ЕС и НАТО", уточни той.

Василев посочи, че ако се стигне дотам да се излъчват хора, които да управляват службите, то това трябва да мине през Министерски съвет и парламента, да бъде гласувано от мнозинство от парламента. "Това, което искаме, е да се махне подписът на президента, и всичко да се върне в парламента, и да трябва мнозинство от парламент. С това мнозинство в парламента всичко става пред очите на всички български граждани. Имаме дълбоко проникване на руски интереси в нашата система за сигурност, и то трябва да бъде преборено", завърши Василев.