Асен Василев: В последните 15 години се залагат едни средства, които никога не стигат

Асен Василев

Асен Василев

Проблемът на България е, че в последните 15 години се залагат едни средства, които никога не стигат. Това е така, защото някой в институциите не си е свършил работата. През последните години се вдигнаха доста социални плащания. Дадоха се 80 милиона за заплати и въпреки това останахме в рамките на 3% дефицит. Това коментира министърът на финансите Асен Василев в ефира на БНТ.

3% дефицит е границата за една държава, че няма да и се налага да задлъжнява, уточни той.

„Видя се, че България може да се развива. В повечето държави, които влязат в ЕС, неравенствата започват да намаляват. Това е така, защото Европа дава средства за кохезионна политика. Неравенствата в България растат и то драматично. Това означава, че не се формират гета и неравенства, а всеки има равен шанс. Колкото повече се събира ножицата, толкова по-бързо расте икономиката. Когато икономиката дава равен шанс, тя може да се възползва от талантите на своите граждани”, обясни финансовият министър.

Решението за „Росенец” е внесено, доколкото знам, от ПП. В правителството се работи доста спокойно. Решенията на правителството се вземат консенсусно, увери той.

Големите решения за България за първи път се вземат в парламента. За първи път хората, които вземат решенията седят в парламента, подчерта Василев.