Асоциацията на прокурорите информира институции в САЩ и ЕС за намеса на изпълнителната власт в съдебната

Вече две години

След Камарата на следователите, и Асоциацията на прокурорите изпрати сигнал до основни институции в Съединените щати и Европейския съюз за опити за дискредитиране на съдебната власт и конкретни магистрати, в това число и на главния прокурор Иван Гешев, предаде БНР.

В прессъобщението на магистратската организация не се цитират имена, но се посочва, че опитите за пряка намеса на изпълнителната власт в работата на съдебната продължават вече две години.

Припомнят се и разкритията, които преди месец направи прокуратурата, за готвен престъпен заговор за отстраняването на обвинител номер едно, прокурори и висши полицейски началници, и се цитират данни, тиражирани в публичното пространство, за връзки на част от участниците в този сговор с политически лица, активно пледиращи за реформа на прокуратурата и за ограничаване на правомощията на главния прокурор.

Позициите на прокурорската и следователската организация са изпратени до посланика на САЩ у нас, високопоставени американски политици и магистрати, председателите на Европейската комисия и на Европейския парламент, еврокомисари, евродепутати и други представители на европейски институции.