Атанас Атанасов: ПП-ДБ трябва да се явят заедно на евроизборите

Готов е да оглави парламента

Атанас Атанасов

Атанас Атанасов

На изборите за Европейски парламент, които ще са през юни тази година, ПП и ДБ трябва да се явят отново като коалиция, заяви пред бТВ съпредседателят на „Демократична България“ и председател на ДСБ Атанас Атанасов.

По отношение на намерението на "Продължаваме промяната" да бъде част от фракцията на „Обнови Европа“, чийто член е ДПС, Атанасов коментира, че не е проблем с ПП да са от различни политически семейства в ЕП.

Той напомни, че на предходните европейски избори коалиционният партньор „Да, България“ е бил без политическо семейство.

Тогава обаче нямаше заявено намерение коалицията да се раздели в различни фракции след вота, а и впоследствие се оказа, че „Да, България“ гравитира към ЕНП, част от която е ДСБ.  

Атанасов изрази готовност да оглави Народното събрание: „За мен би било голяма чест, има такава идея, но има две условия – моята парламентарна група да ме предложи и мнозинството да ме избере.“

„Този въпрос предстои да се реши в пакет с т. нар. „ротация“. Смятам, че ще мине сравнително безболезнено в парламента.“ - допълни депутатът от ПП-ДБ.

Според него проблем може да дойде от страна на президента Румен Радев, който да забави връчването на мандата за съставяне на ново правителство. Атанасов напомни, че при връчването на мандата на ПП-ДБ, с който беше съставено правителството „Денков-Габриел“, Радев заяви: „Надявам се да ми го върнете празен.“

За да се състои ротацията на премиерите през март, която беше договорена при съставянето на кабинета, сегашното правителство трябва да подаде оставка. После президентът трябва да направи консултации с парламентарно представените партии и да връчи мандат на ГЕРБ за съставяне на правителството.