Атанас Мангъров, който разцепи АБВ: Жена ми ме напусна!

Доцентът-инфекционист разкри, че притежава седем пушки

Доц. Мангъров

Доц. Мангъров

"Да, жена ми ме напусна! Не живеем заедно, но нямаме развод, аз още я обичам. И тя ще ме подкрепи на изборите, както и цялото ми задружно семейство, както и възрастната ми майка, която също много обичам."

Това сподели пред bgdnes доц. Атанас Мангъров малко след като стана ясно, че ще влезе в партийните листи за София и Варна. Епидемиологът от 40 години е в брак със симпатичната Анна, като двамата имат общо четири деца. Раздялата им не била свързана с изневяра или семеен проблем, а просто в липса на страст, тъй като се познават от студентските години.

"Такъв е животът! Ние се разбираме, обичаме и уважаваме като всяко семейство, но решихме, че ни е по-добре разделени на този етап", обясни доцентът.

Анна и Атанас се запознали покрай работата. Докторът си спомня, че тя била първата, която му помогнала в научна статия, и след това "не я пуснал" да си тръгне.

"Беше любов от пръв поглед. Анна е красавица, а и умник", казва инфекционистът.

Анна има дете от първия си брак - син Борислав, когото Атанас отглежда като свой роден ден. След това на бял свят се появява Елена, която носи името на майката на Мангъров, и близнаците Илия и Христо, кръстени на таткото на епидемиолога. С изключение на Борислав с днешна дата всички деца на двойката са се посветили на медицината и фармацията - Христо и Илия са лекари, а по-голямата им сестра Елена е фармацевт. Христо е дерматолог, а Илия педиатър.

Самата съпруга на Мангъров отказа коментар.

"Горд съм с децата си! Възпитах ги като достойни хора", споделя още Мангъров.

Докторът е потомък на прочута фамилия, а 98-годишната му майка, на която отпразнува рождения ден с торта и свещички, той посещава ежедневно, и то без да носи маска.

"Майка ми 35 години беше началник на детското отделение в болницата в Стара Загора, където съм роден. След като завърши медицина в Загреб по време на войната, тя не е спирала да чете и да се интересува и след като спря да работи, от медицина. Баща ми Христо беше зъболекар и много ме строяваше", спомня си днес Мангъров.

Самият той не се страхува от смъртта и е виждал стотици случаи в кариерата си, когато се случват чудеса в излекуването на пациенти.

"Имал съм и аз едно премеждие, след което може да се каже, че живея втори живот. Докато бях в казармата като артилерист в Стара Загора, едва не ослепях", обяснява докторът. Мангъров имал проблеми с очите, а заради физическото натоварване ретината му се отлепила.

"Беше кошмарно! Бях стигнал да си мисля дали да не си взема куче да ме води на каишка и дали въобще ще оцелея. Минах през какви ли не доктори", спомня си доцентът. Тогава един австрийски лекар, светило в офталмологията, оперирал лещата му и направил чудеса за него. "Вече виждам много добре, дори чета вестник без проблем", смее се Мангъров. Свободното си време инфекционистът прекарва в плуване и стрелба.

Три пъти в седмицата ходи в басейна, а понякога и стреля, макар че се отказал от месото и вече не ходи на лов.

"Не съм строг вегетарианец, но не наблягам на месото", твърди инфекционистът. Притежава седем пушки и ловен билет, но скоро не е ходил на лов. "Все нямам време. А и с тази пандемия малко се закучиха нещата", твърди доцентът.


Разцепи АБВ

Оставка заради хулите на Георги Първанов към номинирания за водач на листа в АБВ доц. Атанас Мангъров полетя от централата на партията в Пазарджик. Областният шеф на АБВ в града Атанас Шопов обяви, че напуска заради острите критики на основателя на партията към номинацията на доцента. "Напускам поста областен председател на АБВ, както и членството си в партията със смесени чувства. Не приемам и не разбирам позицията на създателя на партия АБВ срещу номинацията на един достоен човек - доцент, лекар, инфекционист, начело на листите на партията", написа в социалните мрежи Шопов. С него се заканиха да си тръгнат от формацията още членове на АБВ в Пазарджик. Основателят на партията и бивш президент Георги Първанов остро се възмути от издигането на Мангъров за депутатски пост от страна на лидера Румен Петков, тъй като подкрепял политиката на щаба, с който пък доцентът воюва от началото на пандемията. Според Шопов именно изказванията на Първанов били "капката", която преляла чашата на търпението му. Самият Мангъров отказа да коментира ситуацията.