Атанас Славов: Венецианската комисия ясно заяви - втори мандат на главния прокурор не е препоръчителен

Атанас Славов. Снимка: БГНЕС

Атанас Славов. Снимка: БГНЕС

„Всички искаме да живеем в европейска правова държава, но тя има характеристики. При такава държава ключово е справедливият и независим съд. Друга характеристика е виновните по справедлив ред да биват наказани, за което им е нужна независима, професионална и отговорна прокурорска служба. Това са две от основните цели на законопроекта за промени в Конституцията”, заяви правосъдният министър Атанас Славов по време на дебатите за промени в основния закон.

Правосъдният министър Атанас Славов обясни, че целите са ясни и те са такива от край време, но е крайно време и да бъдат осъществени.

„Членовете на Венецианската комисия ясно завиха, че втори мандат на главния прокурор не е препоръчителен. По отношение на прокуратурата трябва да има отчетност, но не трябва да има политизация, а политизация има от години, затова не можем да се правим, че няма проблем. Този проблем можем да го решим с този проект за промени в Конституцията”, подчерта Славов.

Той коментира, че Съюзът на съдиите подкрепя предложеното за разпределение на прокурорската и съдийската квота във ВСС и, че становищата на някои конституционни съдии също са позитивни по отношение на основната цел на законопроекта.

„Аз смятам, че всички тези въпроси ще бъдат обсъдени по време на трите гласувания, ще се търси възможния консенсус, България е европейска правова държава”, добави правосъдният министър.