Атлантици: Кремъл отново ни показа кой командва "парада" в България

Зад стена от пушек и огледала сега е в ход бързата реализация на руските енергийни проекти у нас, така че те да станат необратими

Позиция на Атлантически съвет на България

Обвиненият за шпионаж в полза на Руската федерация Николай Малинов, който има забрана да напуска България, на официална церемония в Кремъл на 04.11.2019 г. беше награден лично от Владимир Путин с високото руско отличие орден "Дружба". Председателят на движение "Русофили" получи награда явно за това, че с дейността си иска да откъсне България от европейския й път на развитие, от НАТО и от ЕС и да я превърне отново в сателит на Москва.

По същото време стана ясно, че главният прокурор Сотир Цацаров е поискал да бъде направена проверка на съдията, който е разрешил Малинов да напусне България, за да пътува до Москва. Тук всеки разумен човек би си задал въпроса защо един обвинен в едно от най-тежките престъпления срещу Републиката не е оставен в ареста, а е пуснат под парична гаранция? Това е смехотворен абсурд - човек, обвинен в шпионаж в полза на чужда държава, не само не е задържан под стража, а освен това е получил от съдия разрешение временно да напусне България. И не само - обвиняемият е пуснат да отиде в страната, за чиито интереси е работил в ущърб на България, за да получи орден от президента ѝ за заслуги!

Това е театър на абсурда.

Същевременно, след като през септември Малинов беше за кратко арестуван и освободен, а на генерал Леонид Решетников и олигарха Константин Малофеев беше наложена забрана да влизат в България, последва нов епизод от шпионския скандал. Изгонен беше руски шпионин на дипломатическо прикритие като първи секретар на руското посолство в София, агент на руското военно разузнаване ГРУ, а на друг, който трябваше да поеме поста на аташе по въпросите на отбраната, София отказа виза. Да припомним, че първоначално изгоненият руски шпионин отказа доброволно да напусне страната ни и се наложи МВнР да връчи нота на руския посланик за изгонването му.

На фона на всичко това, обаче, не може да не направи впечатление сдържаната реакция на Москва от избухването на шпионския скандал през септември досега. И най-вече очевиден е напредъкът на реализацията на руските енергийни проекти в България - АЕЦ "Белене" и продължението на газопровода „Турски поток“ през нашата територия, маскирано като „разширение на газопреносната мрежа на България“, за над три милиарда лева български инвестиции.

Междувременно външният министър Екатерина Захариева посети Москва, все едно че нищо необичайно не се е случило между държавите ни, като се очаква и посещение на Владимир Путин у нас догодина.

На фона на всичко това, може да се зададе въпросът има ли въобще шпионски скандал или сме свидетели на епизод от режисиран сценарий, в който този скандал играе ролята на димна завеса, предназначена за вътрешнополитическа употреба и за външнополитически дивиденти пред съюзниците ни от НАТО. Зад тази стена от пушек и огледала сега обаче е в ход бързата реализация на руските енергийни проекти у нас, така че те да станат необратими и да ни обвържат в зависимост от Русия за десетилетия напред. Фактът, че до момента Москва не е реагирала остро на епизодите от шпионския скандал говори достатъчно. За тези, които могат да разчитат нюансите.

Внимателният наблюдател ще забележи също така и контрастът между сегашната активност на правителството по изгонването на руския дипломат и недопускането на друг у нас, от една страна, и отказът преди близо година и половина да бъдат изгонени руски дипломати в знак на солидарност с Великобритания по случая "Скрипал", от друга.

Как да обясним появяването на Николай Малинов в Кремъл? Дали това се дължи единствено и само на решението на съдията, който е част от съдебната система, която би следвало да е независима? Или бихме могли да допуснем, че това би било синхронизирано действие с евентуални намерения на изпълнителната власт да не усложнява отношенията си с Москва, особено в момент, когато правителството работи по енергийни проекти с Руската федерация?

Каквото и обяснение да допуснем, безспорно е, че от внезапното появяване на Николай Малинов на бляскавата церемония в Кремъл печели единствено Москва. А българските държавни институции изпадат в нелепото положение на пасивни наблюдатели, които единствено могат да реагират постфактум и да се надяват, че обвиняемият доброволно ще се завърне в България.

На Николай Малинов, обвинен в шпионаж, беше разрешено да напусне България и да отиде директно в Кремъл. Това вече се използва за пропагандни цели. И постави в комично положение държавните ни институции.

Да не губим обаче цялостния контекст. Две седмици преди това българските власти разрешиха руски самолети с руски зенитно-ракетен дивизион С-400 да прелетят над България на път за Сърбия. Това е стратегическа грешка, поставяща под риск не само националната сигурност, но и тази на НАТО. С решението да пропусне С-400 България се прояви като ненадежден съюзник, независимо от последващите опити на правителството с неловки обяснения да оправдае допуснатия сериозен гаф.

Всички тези развития водят до едно единствено заключение: Москва е оставена да се чувства и да действа в България свободно, като у дома си.
Пропускането на С-400 да преминат през българското въздушно пространство, заедно с пътуването на Николай Малинов до Москва, дадоха поредната възможност на Кремъл да покаже още веднъж не само КОЙ командва в България, но и публично да я унижи.

Точно и затова днес стана известно от руската телеграфна агенция ТАСС, че говорителят на Кремъл Дмитрий Песков е заплашил България с „пагубни последствия“ ако обвиненият в шпионаж Николай Малинов бъде преследван в България.

Посланието е, че руската агентура в България е недосегаема!

Защо обаче София продължава да мълчи и да се снишава?

От страх да не се разсърди кремълският диктатор или защото България не е свободна и независима от Москва държава?

Предвид тези последователни неприятелски действия на Кремъл срещу суверенитета и националното достойнство на България е недопустимо двустранните отношения между страните ни да продължават настоящия си ход. Не може повече те да се развиват на такава неравностойна и неравноправна основа. Институциите имат задължението да пазят суверенитета и достойнството на България.

Затова, призоваваме правителството незабавно да спре реализацията на енергийните проекти „АЕЦ Белене“ и продължението на газопровода „Турски поток“ през България. Многократно бе доказано, че тези енергийни проекти обслужват единствено дългосрочните икономически имперски интереси на Руската федерация и задълбочават зависимостта на България от Русия за десетилетия напред.

Ако българските власти не предприемат решителни мерки в тази посока, те ще затвърдят усещането на българските граждани, че не водят политика в интерес на България, а предимно в интерес на Москва и ще нанесат тежък удар върху репутацията на страната ни като надежден съюзник в НАТО и ЕС.

Очакваме бързи и адекватни решения на правителството в защита на националния суверенитет на България и достойнството на българските граждани!