Атлантици с въпрос към премиера: Защо България не се е присъединила към Центъра за противодействие на хибридните заплахи?

Намесата в избори е само един от инструментите на хибридната война. Това Русия го прави и ще продължи да го използва като начин, за да поставя на власт удобни за нея хора, съобщиха от Атлантическия съвет за България. Важното е доколко държавата ни е устойчива против хибридни заплахи.
През 2017 г. в Хелзинки беше създаден Център за противодействие на хибридни заплахи (https://www.hybridcoe.fi/), в който в момента членуват 28 държави от НАТО и/или ЕС. Пълен списък на държавите, с датите на тяхното присъединяване, може да намерите тук: https://www.hybridcoe.fi/…/Dates-of-accession-for-the…

Прави впечатление, че България НЕ е сред страните-участници. За почти четири години българското правителство явно не е счело за необходимо България да се присъедини към тази международна структура, която подпомага страните да обменят опит и така да изградят способности и устойчивост против хибридните въздействия.

Ако така продължаваме, един ден България ще "блести" със своето отсъствие, като ще стане единствената държава от НАТО и ЕС, която е избрала да не участва в тази структура. "Завиден" статус на самонадеяна, небрежна или вече превзета отвътре държава, за която, по всичко личи, хибридната война като феномен изобщо не съществува...

В тази връзка е и нашето питане към министър-председателя в оставка - ЗАЩО БЪЛГАРИЯ ВСЕ ОЩЕ НЕ СЕ Е ПРИСЪЕДИНИЛА КЪМ ЦЕНТЪРА ЗА ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ НА ХИБРИДНИТЕ ЗАПЛАХИ В ХЕЛЗИНКИ?
За втори път от началото на мандата на това Народно събрание отправяме призив към депутатите да зададат въпрос и да изискат отговор от изпълнителната власт. Този път към премиера.

На първия ни въпрос за протокола по air policing с Румъния вече получихме отговор, благодарене на своевременната намеса на народния представител г-н Велизар Шаламанов.