Атлантици: Правителството незабавно да спре полетите с руско оръжие през България

Сега е моментът страната ни да бъде отговорен и надежден съюзник в Алианса, настояват от АСБ

Предвид ескалацията на агресивната политика на Русия спрямо Украйна и на фона на все по-интензивните руски хибридни действия против ЕС, НАТО и България, призоваваме  правителството НЕЗАБАВНО да спре порочната практика да бъдат издавани разрешения за преминаване през българското въздушно пространство на самолети с руско оръжие и военнослужещи към Сърбия! Това се казва в позиция на Атлантическия съвет на България.

Независимо дали става дума за покупка, от страна на Сърбия, на въоръжение и техника от Руската федерация, или за временно разполагане на руско оръжие и/или военнослужещи на сръбска територия за провеждането на военни учения, България трябва да спре да пропуска през въздушното си пространство такива полети.

Настояваме да не бъдат пропускани също така и полети, обслужващи така наречения руско-сръбски „хуманитарен“ център в Ниш, който е де факто руски център за разузнавателна и подривна дейност на Балканите. Същото следва да се отнася и за всяка друга подобна структура, разположена в Република Сръбска в Босна и Херцеговина. 
Докато Руската федерация не прекрати агресивните си действия против Украйна, докато Кремъл не изтегли струпаните около украинските граници войски и не върне обратно Крим, както и докато Москва не прекрати подривната си хибридна дейност против ЕС, НАТО и България, нашето въздушно пространство трябва да бъде затворено за всякакви такива полети.

Сега е моментът България да бъде отговорен и надежден съюзник в Алианса!

Именно днес, в хода на руската агресивна кампания против Украйна и в момент, когато Кремъл се опитва да изнудва НАТО и ЕС, а това значи и България, правителството трябва да предприеме решително действие, с което да защити националния ни интерес и сигурност, да подкрепим съюзниците ни и да проявим солидарност с Украйна, като държава-партньор. В тази връзка, още днес държавата ни може да обяви, че няма да пропуска повече полети, с които се превозват руско оръжие и военнослужещи за Сърбия. Така България ще даде своя принос към укрепването на сигурността на Алианса и ще подкрепи солидарно Украйна като партньор в труден за всички момент.
За качеството на един съюзник се съди не по думите, политическите декларации и протоколните срещи, а по действията, особено по време на криза.

Дела трябват!