Азербайджан експулсира четирима ирански дипломати

Бяха арестувани 6-ма мъже, подготвяли преврат

Посланикът на Иран в Азербайджан Сейид Абас Мусави е бил извикан днес в азербайджанското външно министерство, съобщи местният информационен портал „Репорт”.

По време на срещата пред посланика на Иран е било изразено решително недоволство от провокативните действия, които в последно време има страната му спрямо Азербайджан.

Посланикът е бил информиран, че четирима служители на посолството са обявени от правителството за „персона нон грата” заради действия, несъответстващи на дипломатическия им статут и влизащи в противоречие с Виенската конвенция за дипломатически отношения.

Служителите имат на разположение 48 часа да напуснат Азербайджан, се казва още в съобщението.

По-рано днес Азербайджан арестува шестима мъже, които, според Баку, са свързани с иранските тайни служби и са подготвяли преврат в каспийската държава.

Отношенията между съседните държави отдавна са обтегнати, като Азербайджан е близък съюзник на историческия съперник на Иран - Турция.

Арестите бяха извършени след месеци на дипломатическо напрежение.

Баку заяви, че шестимата азербайджански граждани са били "вербувани от иранските тайни служби с цел дестабилизиране на ситуацията в страната".

Съобщението за арестите беше направено в съвместно изявление на министерството на вътрешните работи, държавната служба за сигурност и прокуратурата.

Групата е планирала "създаването на "отряд за съпротива", чиято цел е установяването на шериатска държава в Азербайджан чрез въоръжени безредици и насилствено сваляне на конституционния ред в страната", се казва в изнесената информация.

Разследващите органи обвиняват задържаните, че са "ангажирани с проиранска пропаганда на религиозен радикализъм, изпълнявайки поръчки от чужбина за подкопаване на традициите на толерантност в Азербайджан".

Според Баку те пропагандират радикален ислям, като използват пари от печалби от наркотици.

През януари Азербайджан преустанови работата на посолството си в Иран, дни след като въоръжен мъж нахлу в мисията, уби един охранител и рани други двама.

Баку твърди, че зад нападението стоят тайните служби на Техеран. /БГНЕС