SOCAR: Армията на Азербайджан защитава от Армения доставките на каспийски газ за Европа

Атаките в навечерието на началото на доставките на азербайджански газ за Южна Европа през Южния газов коридор едва ли могат да бъдат случайност

Армията на Азербайджан защитава от Армения доставките на каспийски газ за Европа. Това заяви в интервю пред агенция Argus прессекретарят на държавната компания SOCAR, предава EA Daily.

Според Баку арменската страна е станала инициатор на възобновяването на мащабните военни действия на границата с Нагорни Карабах. А атаките в навечерието на началото на доставките на азербайджански газ за страните от Южна Европа през Южния газов коридор едва ли могат да бъдат случайност, посочват от SOCAR.

Представителят на държавната компания уточни, че газопроводът минава близо до зоната на военните действия и може да се окаже в „арменски“ ръце. Затова SOCAR настоява, съобщава Аргус, че действията на азербайджанската армия носят сигурност на Южния газов коридор и други активи от стратегическо значение за Европа и Азербайджан.
През октомври-ноември трябва да бъде въведен в експлоатация Трансадриатическият газопровод, който е част от Южния газов коридор, а каспийският газ ще започне да тече към Гърция и Италия. Предвижда се през него да се доставят годишно 10 милиарда кубически метра синьо гориво.

Военните действия на северната граница на Нагорни Карабах се водят на 30-40 километра от газопровода „Южен газов коридор“ и нефтопровода Баку-Тбилиси-Джейхан. Аргус съобщи, цитирайки операторa British Petroleum, че нефтопроводите и газопроводите работят както обикновено.