Баку се опълчи на Кремъл: Няма Нагорни Карабах, има Азербайджан!

„Нагорни Карабах не съществува, има Азербайджан“. Това се казва в отговор на Министертвото на огбраната на Азербайджан до МО на Русия във връзка с ескалацията на напрежение вчера в размирния район.

Според съобщения в различни медии азербайджанската армия е навлязла в зоната на отговорност на руския мироопазващ контингент на територията на Нагорни Карабах и е нанесла четири удара с дронове Bayraktar TB2 по части на Народно Карабахската Република /НКР/ в района на селището Фурах.

Ето пълният отговор на МО на Азербайджан до руските им колеги, публикуван от Факти.бг:

Министерството на отбраната на Република Азербайджан изразява съжаление във връзка с едностранното, неотразяващо действителността, изявление на Министерството на отбраната на Руската федерация от 26 март 2022 г.

На 25 март по време на телефонен разговор между министъра на отбраната генерал-полковник Закир Хасанов и министъра на отбраната на Руската федерация генерал Сергей Шойгу беше обсъдена ситуацията в Азербайджан, където временно е разположен руският мироопазващ контингент. По време на разговора азербайджанската страна заяви, че се изясняват позициите и местоположенията на контролно-пропускателните пунктове.


Въпреки това сутринта на 26 март членове на незаконни арменски въоръжени групировки се опитаха да извършат саботаж срещу частите на азербайджанската армия. В резултат на незабавните мерки членовете на незаконните арменски въоръжени групировки бяха принудени да се оттеглят.

Министерството на отбраната заявява, че Азербайджан е ангажиран с тристранното споразумение от 10 ноември 2020 г. и не е нарушил неговите разпоредби.

Със съжаление отбелязваме, че пълното изтегляне на остатъците от арменската армия и незаконните арменски въоръжени формирования от територията на Азербайджан все още не е завършено в съответствие с параграф 4 от това споразумение. Армения е тази, която нарушава разпоредбите на споразумението, а не Азербайджан.

Министерството на отбраната посочва, че изявлението на Министерството на отбраната на Руската федерация противоречи на естеството на двустранните отношения и на Декларацията за съюзническо сътрудничество, подписана между двете страни на 22 февруари 2022 г.

На територията на Азербайджан няма административно-териториална единица, наречена „Нагорни Карабах“. Името на селото, посочено в заявлението, не е Furukh, а Farrukh.

МО на Азербайджан призовава МО на Русия, в съответствие с разпоредбите на тристранното изявление, да осигури пълно изтегляне на остатъците от арменската армия и незаконно въоръжените арменски формирования от признатите от международната общност територии на Азербайджан, за да не представят погрешно движението на въоръжените сили на Азербайджан в рамките на суверенните територии на нашата страна, да не използват израза „Нагорни Карабах“ и правилно да посочват името на територии на Азербайджан", гласи реакцията на Баку.

Според медийни съобщения, премиерът на Армения Никол Пашинян е недоволен от факта, че Русия не изпълнява задълженията си и не блокира настъплението на азербайджанските войски в Карабах.