България се отказва да търси неустойка от 1.5 мил. лева от Русия за ремонтите на МиГ-29

Министър Заков обясни, че "РСК МиГ" е била предоставила документи за форсмажорни обстоятелства

България се е отказала да търси неустойка от близо 1.5 млн. лева от руската АО ”РСК МиГ” за ремонт на самолети МиГ-29 на военновъздушните сили. Това се разбра от отговор на министъра на отбраната Драгомир Заков по време на парламентарния контрол. Вместо това с компанията са сключени допълнителни споразумения, които са изпълнени, част от тях с няколко месеца предсрочно. 

Припомняме, че през 2018 г. правителството на Бойко Борисов реши да даде на Министерството на отбраната до 26 млн. лв., с които да се ремонтират самолетите МиГ-29.

На депутатски въпрос Заков отговори, че на 28 април 2021 г. е сключено тристранно споразумение, съгласно което ВВС поема всички права и задължения, произтичащи от договорите. След тази дата не са предявявани искове за неустойки, защото компанията "РСК МиГ" е предоставила документи за форсмажорни обстоятелства - мерки за неразпространение на COVID-19 в Русия и непредвидени гранични рестрикции, припомня "Фрогнюз". Впоследствие са сключени допълнителните договори за удължаване сроковете на изпълнението на ремонтните дейности.

Народният представител Гаджев заяви, че е получил официална информация от Стефан Янев, че неустойката, изплатена от руската страна, е 138 хил. евро, докато Заков предостави данни за изплатени 185 хил. евро. Министър Заков пое ангажимент да изясни откъде идва разликата. Той добави, че е разговарял с командващия военновъздушните сили Димитър Петров, според когото ремонтите са извършени качествено, самолетите МиГ-29 летят и са в нормално състояние. "Неустойката е свършила много добра работа. Допълнителните споразумения са изпълнени и няма щети за българските Военновъздушни сили", обобщи темата Заков.