България вдигна на крака Турция с впечатляващата опера "Тоска" в Културния център "Кемал Ататюрк"

Културното събитие е в рамките на турнето „България поздравява Турция: Честита Стогодишнина на Републиката“

Софийската опера и балет вдигна на крака стотици зрители в Културния Център "Кемал Ататюрк" с операта "Тоска", предаде специалният пратеник на БГНЕС Димитър Русков от Истанбул.

Местата в забележителната зала бяха изпълнени до краен предел, а турската публика остана очарована. Специален гост беше турският министър на културата Мехмет Ерсой.

Културното събитие се осъществи в рамките на турнето „България поздравява Турция: Честита Стогодишнина на Републиката“ и мащабните празненства в цялата страна.

То беше открито с думите: "Добре дошли на тази значима вечер. Представлението е емоционално, духовно и символно завръщане по дирите на Ататюрк от дните му в София. Това приятелство е на 100 години, да е честита стогодишнината на Република Турция!"

Представлението беше организирано от българското посолство в Анкара, начело с Н. Пр. Ангел Чолаков, както и с подкрепата на българското Министерство на културата.

Посланик Чолаков заяви пред БГНЕС, че жестът на страната ни е "емблематичен и емоционален поздрав" към Република Турция и символ на българо-турското приятелство.

"Едно духовно и емоционално пътуване обратно по-стъпките на големия държавник Кемал Ататюрк, който по време на своя престой в България е чест гост на Българската оперна дружба. Този завет е бил валиден преди 100 години, така ще бъде и в бъдеще", отбеляза още Чолаков.

Артистичният състав, хванат за ръце, излезе на сцената след представлението, за да поздрави голямата публика, а тя отвърна със ставане на крака и дълги възторжени аплодисменти за актьорите.

Операта „Тоска“ на Джакомо Пучини е известна като една от любимите на основателя на републиката Мустафа Кемал Ататюрк, докато е военен аташе в София между 1913 и 1915 г.

Академик Пламен Карталов (директор на Софийската опера и балет - бел.ред.) е режисьор на постановката. Сунай Муратов, който е с двойно гражданство (българско и турско) е диригент.

"Тоска" беше представена и на 8 ноември в столицата Анкара. Турнето се проведе под патронажа на съпругата на президента Реджеп Тайип Ердоган, Емине Ердоган, в сътрудничество с Държавната опера и балет на Турция.

Приходите от събитието ще бъдат дарени на нуждаещите си в югоизточните райони на Турция, след като през месец февруари страната пострада от изключително силни земетресения в няколко провинции.