Български туристи са били задържани 5 дни на летището в Мексико без обяснение

Екскурзия до Мексико се превърна в истински кошмар за няколко български семейства. Твърдят, че на летището в Канкун, веднага щом пристигнали, са им отнети мобилните телефони и багажа. Семейство от Бургас разказва, че мъжете са били отделени от жените и на групи са били заключени в подземията на летището. И до ден днешен нямат никакви обяснение за задържането. "За да стигнеш до санитарния възел, газиш в 3 см вода, краката ти са винаги мокри. Това е една стая, облицована с камък, в която е 10-12 градуса. Донесоха едно фолио за хипотермия, за да се завива бременната ми сестра. 48 часа нямахме бутилирана вода", казва Елена Параскова, предаде БНТ

Посолството на Република България в Мексико е уведомено за случаите с на недопуснати до територията на Мексико български граждани, съобщиха от МВнР. Изпратена е и нота до мексиканските власти с молба за официална информация относно всеки един от случаите, като се обръща особено внимание на липсата на съдействие от страна на мексиканските власти за свързане на българските граждани с посолството, което е в нарушение на установените международни правила и договори, по които и двете държави са страни.

До момента от страна на посолството са проведени редица срещи с представителите на Националния миграционен институт в Мексико. Изпратени са покани за срещи и към миграционните власти на летището в Канкун, централата на миграционните власти в щата Кинтана Ро, както и с директора на Националния миграционен институт и директора на Генерална дирекция „Консулски услуги“ на Министерството на външните работи на Мексико, с искане за информация относно причините за отказа.

От своя страна и Министерството на туризма е в течение със зачестилите случаи на проблеми с миграционните власти на Мексико на пътуващи български туристи, в контакт е с Министерството на външните работи, като двете институции са в готовност да съдействат за разрешаване на случая в рамките на своите компетенции.