Българските служби: Северна Македония не спазва договореностите със страната ни

РС Македония не спазва договореностите с България, въпреки одобряването на старта на преговори на Скопие с Европейската комисия през 2022 г. Това се казва в доклада на Държавна агенция „Национална сигурност“ за миналата година, предаде репортер на БГНЕС.

„Въпреки одобряването през 2022 г. на старта на преговори на Република Северна Македония за членство в Европейския съюз, не се оправдават очакванията за устойчиво и необратимо спазване от страна на Скопие на договореностите с България, по които се наблюдава съществен регрес, в т.ч. по въпроси, свързани със защита правата на лицата с българско самосъзнание и говора на омразата“, се подчертава в документа.

Контраразузнаването ни отчита нарастване на напрежението в Западните Балканите през миналата година. ДАНС предупреждава, че засилената конкуренция между геостратегическите фактори стимулира великодържавнически и реваншистки амбиции.

„Етническите и религиозни специфики се инструментализират за подкопаване на държавния суверенитет и териториална цялост. Негативно въздействие върху процесите в региона продължава да оказва незаконната миграция, както и радикализацията и разпространението на религиозен екстремизъм“, посочват още от ДАНС. /БГНЕС