Байдън: Аз дадох нареждането за удари в Йемен, те са отговор на безпрецедентните атаки в Червено море

Джо Байдън

Джо Байдън

Президентът на САЩ Джо Байдън потвърди ударите на САЩ и Обединеното кралство срещу позиции на хутите в Йемен. Това се посочва в изявление на Байдън, разпространено в четвъртък от пресслужбата на Белия дом, предава Associated Press, цитирана от "Фокус".

"Днес, по мое указание, силите на САЩ, заедно с Обединеното кралство и с подкрепата на Австралия, Бахрейн, Канада и Нидерландия, успешно удариха няколко цели в Йемен, които бунтовниците хути използваха, за да застрашат свободата на корабоплаването“, се казва в изявлението.

"Тези удари са пряк отговор на безпрецедентните атаки на хусите срещу международното корабоплаване в Червено море, включително използването на противокорабни балистични ракети за първи път в историята“, заяви Байдън. Президентът отбеляза в изявлението си, че 27-те атаки на хутите са засегнали "повече от 50 държави“. "Повече от 2000 кораба бяха принудени да се отклонят хиляди мили, за да избегнат Червено море, което може да доведе до седмици на забавяне на доставката на товари. На 9 януари хутите предприеха най-голямата си атака до момента директно срещу американски кораби“, заяви американският лидер.

Байдън също отбеляза, че Съединените щати са готови да предприемат допълнителни действия в отговор на хутите в Йемен, за да защитят своите военни и свободната международна търговия. "Днешните отбранителни действия следват голяма дипломатическа кампания и ескалиращи атаки от страна на бунтовниците хути срещу търговско корабоплаване. Тези целенасочени удари изпращат послание, че Съединените щати и нашите партньори няма да толерират атаки срещу нашите военнослужещи и няма да позволят на нападателите да заплашват свободата на корабоплаването в един от най-важните търговски пътища в света“, отсече Байдън. "Няма да се поколебая да предприема допълнителни мерки, ако е необходимо, за защита на нашите хора и свободната международна търговия“.

Байдън посочи още, че "глобалният отговор на безразсъдните атаки [на хутите] е единен и решителен“ и припомни, че Съединените щати и някои от техните съюзници преди това стартираха операция Prosperity Guardian, за да гарантират свободата на корабоплаването и сигурността на корабите. "Също така се присъединихме към 40 държави в осъждането на заплахата, представлявана от хутите. Миналата седмица се присъединихме към 13 съюзници и партньори в предупреждението на бунтовниците хути, че ще понесат последствия, ако не спрат атаките си. А вчера Съветът за сигурност на ООН одобри резолюцията, изискваща хутите да спрат атаките срещу търговски кораби“, подчерта президентът на САЩ.

След ескалацията на палестинско-израелския конфликт в Ивицата Газа хутите заявиха, че ще извършат атаки на израелска територия и няма да позволят на свързани кораби да преминават през водите на Червено море и протока Баб ал Мандеб, докато операцията в палестинския анклав бъде спряна. Според оценките на Централното командване на САЩ хусите са нападнали повече от 20 кораба и цивилни плавателни съдове в Червено море от средата на ноември.