Байдън се обяви против едностранното признаване на държавата Палестина

Американският президент настоява това да стане чрез преговори

Джо Байдън

Джо Байдън

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че държавата Палестина трябва да бъде създадена чрез преговори, а не чрез едностранно признаване, съобщи Белият дом. Това стана в отговор на решенията на Ирландия, Испания и Норвегия да признаят палестинска държава през този месец.

"Президентът е силен поддръжник на решението за две държави и е бил такъв през цялата си кариера", се казва в изявление на Съвета за национална сигурност към Белия дом.

"Той вярва, че държавата Палестина трябва да бъде създадена чрез преки преговори между страните, а не с едностранно признаване", заяви съветникът по сигурността Джейк Съливан.

Администрацията на президента Байдън не криеше надеждата си да посредничи за дългоочаквано споразумение от няколко части, което да доведе до нормализиране на отношенията между Саудитска Арабия и Израел.

Като част от това Саудитска Арабия поиска прекратяване на конфликта в ивицата Газа и път към създаване на държавата Палестина, които израелският премиер Бенямин Нетаняху и дясната му коалиция вероятно трудно ще приемат.