Говорител на ЕК: В интерес на ЕС е да изгради взаимно изгодни отношения с Турция

"На базата на ангажименти към правата на човека, върховенството на закона, международното право"

Европейският съюз е готов да си сътрудничи с Турция в посока към установяване на конструктивни отношения, насочени към взаимно благоденствие и стабилност, каза Ана Писонеро, говорител на Европейската комисия в коментар за изявления на турския президент Реджеп Таип Ердоган във връзка с процеса на присъединяване на Турция, предаде държавната телевизия ТРТ Хабер.

В реч при откриването на новата сесия на парламента Ердоган заяви вчера, че Турция не очаква нищо от Европейския съюз относно членството на страната в блока.  

"Ние нямаме никакви очаквания от Европейския съюз, който ни кара да чакаме вече 60 години. Ако те се откажат от несправедливото си отношение (към Турция), особено по отношение на издаването на визи, ще поправят грешките си. В противен случай ще загубят правото си да очакват каквото и да било от нас." - подчерта турският президент.

Ана Писонеро коментира това изказване на пресконференция днес в отговор на жерналистически въпрос. По думите ѝ е в интерес на ЕС да изгради взаимно изгодни отношения с Турция и  стабилната и сигурна среда в Източното Средиземноморие да продължи.


"ЕС е готов да си сътрудничи с Турция за изграждането на конструктивни отношения, насочени към общ просперитет и стабилност, на базата на ангажименти към правата на човека, върховенството на закона, международното право и регионалната стабилност", подчерта Писонеро.

През миналия месец турският президент заяви, че Анкара може да се раздели с Европейския съюз, ако това е необходимо, след като Европейският парламент прие доклад, според който "процесът на присъединяване на Турция към ЕС не може да се възобнови при настоящите обстоятелства". Според Ердоган, Европейският съюз предприема стъпки "да се откъсне от Турция".