Байдън: Последната руска атака над Украйна показа, че Путин трябва да бъде спрян

Убити са невинни хора,Конгресът трябва да се задейства и да предприеме действия без повече отлагане, се казва в изявлението на американския президент

Джо Байдън

Джо Байдън

Президентът на САЩ Джо Байдън нарече последния ракетен обстрел на Русия срещу Украйна "ярко напомняне за света", че руският президент Владимир Путин остава ангажиран с унищожаването на Украйна и, че "той трябва да бъде спрян". Това се посочва в изявление на американския президент, публикувано от Белия дом.

"През нощта (29 декември) Русия предприе най-мащабната си въздушна атака срещу Украйна от началото на войната. При тази масирана бомбардировка бяха използвани безпилотни самолети и ракети, включително ракети с хиперзвуков потенциал, за да бъдат поразени градове и гражданска инфраструктура в цяла Украйна. Съобщава се, че ударите са нанесени по родилен дом, търговски център и жилищни райони - убити са невинни хора, а десетки други са ранени. Това е сурово напомняне за света, че след близо две години на тази опустошителна война целта на Путин остава непроменена. Той се стреми да унищожи Украйна и да подчини нейния народ. Той трябва да бъде спрян", заявява американският президент.

"В лицето на тази брутална атака Украйна разгърна системите за противовъздушна отбрана, които Съединените щати и нашите съюзници и партньори доставиха на Украйна през изминалата година, за да прехванат и унищожат успешно много от ракетите и дроновете. Американският народ може да се гордее с живота, който помогнахме да бъде спасен, и с подкрепата, която оказахме на Украйна, докато тя защитава своя народ, своята свобода и своята независимост. Но ако Конгресът не предприеме спешни действия през новата година, няма да можем да продължим да изпращаме оръжията и жизненоважните системи за противовъздушна отбрана, от които Украйна се нуждае, за да защити своя народ. Конгресът трябва да се задейства и да предприеме действия без повече отлагане", се посочва още в изявлението на Байдън.