Байдън: Възможно е примирие в Газа по време на свещения месец Рамадан

САЩ настояват израелците да намалят броя на цивилните жертви в конфликта

Джо Байдън

Джо Байдън

Израел се е съгласил да спре офанзивата си по време на свещения за мюсюлманите месеци Рамадан съгласно споразумение за прекратяване на огъня, което е в процес на договаряне, заяви президентът на САЩ Джо Байдън, предаде АФП.

На фона на разрастващата се хуманитарна криза в палестинската територия представители на Египет, Катар, Съединените щати, Франция и други страни действаха като посредници между Израел и Хамас, като се стремяха към спиране на сраженията и освобождаване на израелските заложници, държани в Газа.

Запитан по време на предизборна кампания в Ню Йорк кога може да започне да се постига такова споразумение, Байдън отговори: "Надявам се до края на уикенда".

"Моят съветник по националната сигурност ми каза, че сме близо, близо сме, но все още не сме приключили. Надеждата ми е, че до следващата седмица ще имаме прекратяване на огъня", каза Байдън.

81-годишният Байдън даде повече подробности за това как би могла да изглежда сделката, когато говори по въпроса в интервю за водещия на късното американско телевизионно предаване Сет Майерс.

"Има път напред, с трудности", каза той пред Майерс, когато го попитаха за това как да се сложи край на конфликта.

Посредниците се надяваха да постигнат споразумение преди началото на свещения за мюсюлманите месец Рамадан след около две седмици.

"Рамаданът наближава и израелците се съгласиха, че няма да извършват дейности и по време на Рамадана, за да ни дадат време да изведем всички заложници", каза Байдън.

Байдън и преди е говорил за шестседмично прекратяване на огъня.

Президентът на САЩ заяви, че подобна сделка "ни дава време да започнем да се движим в посока, в която много арабски страни са готови да се движат" по отношение на нормализирането на отношенията с Израел.

"Мисля, че ако постигнем това временно прекратяване на огъня, ще можем да се придвижим в посока, в която да променим динамиката", каза той.

Байдън твърдо подкрепи Израел въпреки нарастващия брой на жертвите при офанзивата му в Газа след смъртоносните атаки на Хамас срещу Израел на 7 октомври.

Но той увеличава натиска върху израелския министър-председател Бенямин Нетаняху да ограничи цивилните жертви, особено при планираната от Израел офанзива в Рафах.

Израел е "поел ангажимент" да евакуира значителни части от Рафах, преди да "отиде и да унищожи останалата част от Хамас", добави Байдън.

Но като цяло Байдън предупреди, че "единственият начин Израел в крайна сметка да оцелее" е да постигне споразумение, което да осигури "мир и сигурност за израелците и палестинците".

На фона на нарастващото напрежение с Нетаняху, Байдън заяви пред Майерс, че ако Израел продължи с "невероятно консервативното си правителство, което имат, ще загубят подкрепата на целия свят".

Коментарите на Байдън идват, след като неговият съветник по националната сигурност Джейк Съливан заяви, че представители на няколко страни - макар и не на управляващите в Газа Хамас - са се срещнали в Париж през уикенда и са постигнали разбирателство за "основните контури" на временното прекратяване на огъня.

По данни на министерството военната кампания на Израел е отнела живота на най-малко 29 782 души в Газа, предимно жени и деца.

Войната избухна, след като Хамас предприе безпрецедентната си атака, при която в Израел загинаха 1160 души, предимно цивилни.

Бойците също така взеха около 250 заложници, 130 от които остават в Газа, включително 31, за които се предполага, че са мъртви, по данни на Израел. /БГНЕС