Минск даде зелена светлина на Русия да разположи ядрено оръжие в Беларус

Беларус обяви, че е решил да даде зелена светлина за разполагането на руски тактически ядрени оръжия, съобщава Ройтерс. 
Въпреки натиска от страна на САЩ и техните съюзници, насочени към промяна на политическата и геополитическа посока, позицията на Лукашенко очевидно остава твърда.

Преди дни Владимир Путин заяви, че Москва в бъдеще ще се стреми да разположи тактически ядрени оръжия в съседна Беларус, която е верен съюзник на Русия. С действията си руският президент реално ескалира противопоставянето със Запада.

Беларуското външно министерство оправда решението си да си сътрудничи с Русия, заявявайки, това начин Минск да се защити от Запада.

„През последните две години и половина Република Беларус е подложена на безпрецедентен политически, икономически и информационен натиск от страна на САЩ, Обединеното кралство и нейните съюзници в НАТО, както и страните членки на Европейския съюз. С оглед на тези обстоятелства и основателните опасения и рискове в сферата на националната сигурност, произтичащи от тях, Беларус е принудена да отговори чрез укрепване на собствените си способности за сигурност и отбрана“, са аргументите на външното министерство на Беларус, с които мотивират решението на правителството.

От изявлението на беларуското МВнР става ясно още, че руските ядрени планове няма да противоречат на международните споразумения за неразпространение, тъй като самата Беларус няма да има контрол върху оръжията.

В отговор НАТО реагира остро на плановете на Путин за разполагане на ядрено оръжие в Беларус. А ЕС заплаши Беларус с налагането на нови санкции. Експерти основателно определиха този ход като безотговорен и опасен. 

Превод: Faktor.bg