Белгия предупреди: Москва опитва да вкара повече проруски кандидати в евролистите

Трябва да си отворим очите, че се случват определени неща, и да действаме, казва белгийският премиер

Русия се опитва да вкара повече проруски настроени кандидати в листите за европейските избори, заяви в петък премиерът на Белгия Александър де Кро, чиято страна е ротационен председател на Съвета на ЕС.

Де Кро съобщи, че федералната прокуратура на Белгия е започнала в сряда разследване по разсекретен доклад на специалните служби, за опити за влияние от страна на Русия върху изборите за Европейски парламент през юни, пише "Дневник".

Руската мрежа

Белгийският премиер се позова на направени в края на март разкрития на чешкото правителство за финансирана от Москва пропагандна мрежа, която се е опитвала да повлияе на европейската политика и да настрои общественото мнение срещу помощта на Украйна.

Прага посочи Виктор Медведчук, бивш украински олигарх, свързан с Кремъл, и Артем Марчевски, медиен мениджър, който е работил в един от телевизионните канали на Медведчук като хората зад операцията. Чехия вкара двамата в черния си списък.

Съобщава се, че техните дейности, извършвани чрез уебсайта на "Гласът на Европа", са били съсредоточени около популяризирането на проруски наративи и плащане на приятелски настроени към Москва политици преди изборите за Европейски парламент.

Според чешкото издание Denik N и германското списание "Шпигел" стотици хиляди евро са отишли в ръцете на политици от Германия, Франция, Полша, Белгия, Нидерландия и Унгария, частично в брой и частично в криптовалута.

Denik N съобщи, че паричният поток от Москва е трябвало да засили гласовете, които настояват да не се изпраща оръжие на Украйна като най-добрия начин за бързо приключване на войната.

След анонса на чешките служби полската агенция за вътрешна сигурност (ABW) също обяви, че е извършила обиски и разпитва заподозрени във връзка с престъпната мрежа.

Де Кро заяви, че ще постави въпроса за руската намеса в изборите на предстоящия в четвъртък и петък Европейски съвет, като ще поиска европейските лидери да обсъдят дали ЕС разполага с нужните инструменти да противодейства на подобни опити.

Премиерите и президентите ще помислят дали могат да използват европейската прокуратура на Лаура Кьовеши и европейската служба за борба с измамите ОЛАФ за разследване на свързаните с руските мрежи канали за даване на пари на политици.

"Ако това не е възможно, трябва да помислим за промяната на мандатите", каза Де Кро.

Той съобщи, че в близките дни белгийският федерален прокурор ще поиска извънредно събиране на "Евроджъст" - европейският орган за съдебно сътрудничество, за да обмисли как да се координират съвместните усилия.

Белгийският премиер отказа да даде подробности за започналото национално разследване в Брюксел, но каза, че са установени опити за влияние от страна на Русия върху белгийски политици, макар да не са били свързани с даването на пари. Той се позова на следствената тайна, отказвайки да съобщи имена и държави, в които е установена работа на руските дезинформационни мрежи преди изборите.

"Трябва да си отворим очите, че се случват определени неща, и да действаме", заяви белгийският премиер.

Запитан дали вярва на останалите премиери и президенти, че ще проследят опитите за руско влияние и дезинформация преди вота, Де Кро заяви:

"Да, вярвам на колегите си, че ще направим възможното европейските избори да са истински. Европейците трябва да избират, а не държави, които се опитват да им влияят".