Белгийската полиция нахлу в офисите на двама заподозрени по "Катаргейт"

Белгийската полиция извърши обиски в офисите на двама евродепутати в Европейския парламент, които са обвинени в корупция в скандала "Катаргейт", съобщава "Политико". Обиските са били извършени в офисите на италианския евродепутат Андреа Коцолино и белгийския евродепутат Марк Тарабела на 15-ия етаж на сградата на европейския парламент.

Представителят на федералния прокурор на Белгия, Ерик Ван Дуйс, потвърди извършването на обиските във вторник и обвини двамата евродепутати във връзка с предполагаема мрежа за подкупи, включваща Катар и Мароко.

Тарабела наскоро се завърна към работата си като евродепутат, след като прекара месеци в затвора и под домашен арест между февруари и май тази година. Офисът му, който беше запечатан от полицията заедно с офиса на Коцолино, сега е отворен отново, за да му позволи да изпълнява парламентарната си работа. Коцолино все още обжалва екстрадицията си в Белгия от Италия и офисът му остана запечатан след новите обиски във вторник.

Двамата евродепутати бяха изключени от групата на социалистите и демократите след арестите си и твърдят, че са невинни.

Това се случва в момент, в който изглеждаше, че разследването на Катаргейт върви към привършване, след като всички основни заподозрени с изключение на Коцолино и предполагаемия им тартор Пиер Антонио Панцери бяха освободени от затвора и домашен арест.

Другият обвинен в корупция в скандала евродепутат, Ева Каили, се опитва да организира малко вероятно политическо завръщане.

Пресслужбата на парламента отказа да коментира обиските, но заяви, че "оказва пълно съдействие на съдебните власти".