Белият дом не планира да обяви решението за предоставяне на ракети с голям обсег при визитата на Зеленски

Володимир Зеленски

Володимир Зеленски

По време на посещението на украинския президент Володимир Зеленски във Вашингтон следващата седмица администрацията на Байдън не планира да обяви дали ще изпрати ракети с по-голям обсег, които Киев иска, разкри източник, запознат с проблема.

Украинските официални лица се надяваха, че следващата седмица президентът Байдън ще одобри доставката на армейските тактически ракетни системи или ATACMS, система за управляеми ракети земя-земя с обсег до около 1290 км. Американски служител каза на Axios, че въпросът е бил повдигнат от украински официални лица по време на посещението на държавния секретар Тони Блинкен в Киев миналата седмица. Но в администрацията на Байдън все още има разисквания относно доставката на ATACMS.

Кремъл предупреди, че доставката на ракети с по-голям обсег ще представлява червена линия, въпреки че САЩ и нейните съюзници предоставиха други оръжия, за които Москва каза същото, без да предизвика голяма ескалация от страна на Русия.

Обединеното Кралство. и Франция също вече предоставиха ракетите с голям обсег "Storm Shadow", които имат обсег до 220 км

Зеленски ще посети Вашингтон следващата седмица за срещи с Байдън в Белия дом и депутати на Капитолийския хълм. Първо ще бъде в Ню Йорк за Общото събрание на ООН. Основната цел на пътуването му до Вашингтон е да се срещне както с републиканци, така и с демократи относно помощта на САЩ за Украйна, според два украински източника.

В Конгреса има засилващ се разнобой - особено сред републиканците - относно бъдещата помощ на САЩ за Украйна. Зеленски иска да представи на американския народ и на членовете на Конгреса какво прави Украйна със САЩ защо помощна е важна, каза един от украинските източници.

Съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан каза пред репортери в петък, че през последните две седмици се е срещнал с ръководството на Камарата и Сената и ръководителите на съответните комисии, за да обсъдят помощта за Украйна. Съливан призна, че вижданията по този въпрос в настоящия Конгрес са различни от предишния път, но подчерта, че дискусията за предоставяне на допълнителна помощ ще продължи.

Президентът Байдън поиска от Конгреса да одобри 20 милиарда долара допълнителна помощ за Украйна. По думите му по време на срещите си с ръководството на Конгреса той е почувствал, че „общата атмосфера“ е разбирането за необходимостта от помощ за Украйна. /БГНЕС