Белият дом: САЩ не целят конфликт между Русия и НАТО, целта ни е демократична Украйна

Съединените щати не искат да допуснат конфликт между НАТО и Русия, заяви на брифинг високопоставен служител на американската администрация.

Говорейки за една от целите на САЩ, поставена от президента Джо Байдън, той заяви: "Не можем да провокираме война между НАТО и Русия".

Преди това Белият дом потвърди, че ще достави на Киев ракетни системи "HIMARS".

"Президентът даде ясно да се разбере, че няма да участваме пряко в този конфликт - няма да изпратим свои войски или да атакуваме руските сили", добави служителят на Белия дом.

Байдън изтъкна в статия, посветена на украинската криза във вестник New York Times., че целта на САЩ е демократична Украйна.

Съединените щати искат да видят Украйна "демократична" и "просперираща", заяви президентът на САЩ.

Намирам действията на руския държавен глава Владимир Путин за ужасяващи, но Съединените щати няма да се опитват да го свалят от власт, допълва той. Докато Съединените щати или съюзниците ни не бъдат нападнати, няма да бъдем директно включени в конфликта нито чрез изпращането на американски военни части в Украйна, нито чрез атакуване на руските сили, уточнява Байдън.

Не окуражаваме, нито помагаме на Украйна да извършва атаки извън нейните граници. Джо Байдън пише, че е взел решение за предоставяне на украинците по-съвършени ракетни системи, които ще им позволят по-прецизно да поразяват цели на бойното поле вътре в Украйна.

Относно ядрените оръжия президентът на Съединените щати посочва, че за момента не се наблюдават признаци, че Русия възнамерява да използва подобни оръжия в Украйна. /БГНЕС