Русия и Китай с вето в ООН срещу резолюцията на САЩ за прекратяване на огъня в Газа

Целта на документа беше да се защитят цивилните

Русия и Китай наложиха вето в Съвета за сигурност на ООН на предложената от Съединените щати проекторезолюция за прекратяване на огъня в Газа и освобождаване на държаните от "Хамас" заложници, предаде БНР с позоваване на  Би Би Си и Франс прес.
Москва оправда ветото си, като обвини САЩ в "лицемерен спектакъл", който не оказва натиск върху Израел.

Припомняме Кремъл подкрепя терористите от "Хамас" и наскоро дори прие тяхна делегация.

Целта на резолюцията, внесена от САЩ, беше да се защитят цивилните и да се улесни доставката на хуманитарна помощ до над два милиона палестинци, засегнати от конфликта.

За проекторезолюцията на САЩ гласуваха 11 членове на Съвета за сигурност на ООН, три бяха гласовете "против" и един "въздържал се".

"Русия отново предпочете политиката пред прогреса", реагира представителят на Вашингтон в Съвета за сигурност Линда Томас Грийнфилд.

Това е първият път, в който Съединените щати подкрепят призивите за незабавно прекратяване на огъня в региона, след като преди това блокираха подобни искания в ООН, припомня Би Би Си. Тези действия на Вашингтон идват, след като американският държавен секретар Антъни Блинкън се срещна в Израел с премиера Бенямин Нетаняху.

Призивите за примирие идват на фона на все по-тежката хуманитарна криза в Газа. По данни на ООН над 1 млн. души гладуват в анклава.