Бивш френски фанансов министър: Еврото е общото благо, от което нито един французин не би се отказал

Мишел Сапен, снимка: Посолство на Франция  у нас

Мишел Сапен, снимка: Посолство на Франция у нас

Все по-често се обсъжда въпросът за присъединяването на България към еврото, и често правим сравнения с опита на други страни, които вече са въвели единната европейска валута. Такива сравнения се правят все по-често с държави като тези в Прибалтика или Хърватия. Въвеждането на еврото в тези държави е съпътствано от по-бързо сближаване със средноевропейските стандарти за живот, което е довело до подобрение на техния стандарт. 

Във Франция например, преди въвеждането на еврото, се провежда референдум, защото въвеждането на еврото е било ново за държавата към онзи момент, и подобна ключова промяна изисква допитване до обществото.

Бившият министър на финансите на Франция, Мишел Сапен, предостави интересно становище по този въпрос. В интервю за БНР той сподели, че процесът на приемане на еврото във Франция започва преди много години и е свързан със създаването на еврото като единна валута, като Франция и Германия играят основна роля в него. Въпросът за еврото е бил предмет на сериозни дебати в страната. Въвеждането на валутата е имала, както привърженици, така и противници. "Привържениците на еврото най-накрая надделяха, но не с голямо мнозинство", казва той.

Неговото послание, изразено в интервюто, беше ясно: "еврото е общото благо, от което нито един французин не би се отказал". С присъединяването си към ЕС, България също се е задължила да въведе еврото като своя официална валута. Освен това, валутният борд свързва страната първоначално с германската марка, която след създаването на еврото е била заменена от него. Сега това е “стабилната котва“, към която е обвързан левът и която трябва да стане обща валута за страната.

По думите на Сапен в настоящия момент нито една политическа партия във Франция не иска да излезе от еврозоната, което подчертава стабилността и значението на еврото като обща валута в Европейския съюз.

Според него, когато става въпрос за прилагането на европейските политики, или за присъединяването на дадена страна към определена зона, ключовата дума е "конвергенция" - сближаването с останалите страни членки. Това е процесът, по който държавите трябва да се приближават към общите политики и да следват общ път. Именно това ще бъде оценявано при присъединяването на България към Еврозоната, подчертава той.