Бивш приятел на Путин: В Европа все още има огромен брой политици, подкупени с путински пари

Те ще слязат от сцената, но не за един ден

Сергей Пугачов

Сергей Пугачов

През 20-те си години начело на властта в Русия Владимир Путин е изградил голяма шпионска мрежа в Европа. Това заяви пред журналиста Дмитрий Гордон бившият руски банкер Сергей Пугачов – бивш приятел на Путин.

"През 20-те години на своето управление Путин изгради огромна мрежа – в буквалния смисъл. Ето аз живея в Европа от много години, но ще ви кажа ,че това, което видях във Великобритания, просто ме потресе. Това, което виждам в Германия, това, което виждам във Франциа включително... Е, във Франция в по-малка степен, но включително. Тоест това е просто огромно количество хора, които са просто купени с путински пари." – коментира той.

Пугачов отбелязва, че във Великобритания доскоро са живеели 300 хиляди от най-богатите граждани на Русия, "включително олигарси, микроолигарси, средни олигарси, техните любовници, жени, готвачи, шофьори, портиери и кой ли още не".

"Тоест това е общност и това са хора, които боготворят Путин за това, че им е дел възможност да живеят във Великобритания... С кого мислите си общуват те там? С шофьорите на двуетажните автобуси? Не, разбира се. Те общуват с всички. И имам печален опит от общуването с високия съд на справедливостта, тоест с Върховния съд в Лондон. Но ще ви кажа, че ние помним известния случай с Березовски-Абрамович, при който един от членовете на Върховния съда просто излезе в отпуск – и стана адвокат на Абрамович. Това е просто ужас. Там са налети толкова пари." – разказва бизнесменът.

По думите му, така е било до войната на Русия срещу Украйна. "Сега времената са други. Но същата тази машина, тези хора, агенти – агенти на влияние, са просто реални шпиони, които са позиционирани... Обърнете внимание: периодично четем в Twitter, че някого подозират, някой е арестуван – член на правителството, на спецслужбите... Откъде си мислите, е се е взел? Как се е появил? И какво – за идеята ли го прави? Що за идея е това? Да окраде "Газпром" или да обича Путин Тоест има нещо друго. Разбираме що за идея е това. Но, разбира се, да, с всички тези газови потоци, нефтени и прочие, разбира се, просто заляха Европа с тези пари. Огромно количество хора много трудно биха се върнали назад. Има  компромат, има каквото се сетите. И хората просто се боят. И има гаранция, че няма идеологически привърженици на Путин в Европа, но има финансово подплатени и ето такава пета колона в най-лошия смисъл – тя съществува в Европа. Виждаме същата тази Унгария, Германия." – продължава Пугачов.

Той подчертава, че не става дума само за редови граждани на европейските страни.

"На това му се казва не просто хора, които ходят по земята – това са хора, които управляват тези страни. Това е огромно количество депутати от Европарламента и т. н. Постепенно те ще оттекат, няма да ги има. Но няма да е за един ден." – обобщава бившият сподвижник на Путин.

Превод Faktor.bg