Бизнесът: Ние сме за ускорено включване на България в чакалнята на еврозоната

Не се страхуваме от проверките на прокуратурата на приватизационните сделки, посочи Васил Велев

Васил Велев

Васил Велев

„Актуални възможности и необходими действия в подкрепа на българския бизнес“ е тема на среща, която е организирана от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Срещата е посветена на дискусия с изпълнителната власт за възможностите за подобряване на конкурентоспособността на българската икономика. Като отчитат основните приоритети на организацията, нейните представители ще обсъдят възможностите на бизнеса за участие в оперативни програми през новия програмен период, както и Стратегията за малките и средни предприятия. 

Приоритетите на най-широко представителната работодателска организация са свързани с преодоляване на недостига на човешки ресурси, ускоряване на реформите в образователната система, с акцент върху професионалното образование, ускорено изграждане на електронното управление, реформата в сектор "Енергетика", изработване на механизъм за договаряне на минималната работна заплата по икономически сектор и отпадане на минималните осигурителни доходи.

Пред БНР председателят на УС на АИКБ Васил Велев коментира, че влизането на България в чакалнята на еврозоната е национален приоритет, който ще подобри бизнес средата и ще ускори икономическия растеж.

„Нашата позиция е ускорено включване в чакалнята ЕРМ2. Самото влизане в нея ще подобрява конкурентната позиция на страната. Моментът, в който да се излезе от чакалнята и да се влезе в еврозоната, е важен, но той е втора стъпка, която има време да бъде обсъждана, кога точно да бъде извършена. Важно е обаче да се влезе в чакалнята, за да се извлекат предимствата от тази макроикономическа стабилност, от ограниченията, които налага валутния борд“, заяви той.

Големият бизнес няма страхове от започналите проверки на прокуратурата на приватизационни сделки, каза Велев и допълни: „Това е важна тема, обществото, което не подкрепя предприемачеството при декларирана привързаност към пазарната икономика е обречено на изоставащо развитие. В България продажбите на всички компании, взети заедно, са от порядъка на 300 млрд. лева. Обществените поръчки са 6 млрд. Зависимите от държавата бизнеси са от порядъка на няколко процента…90% от бизнеса у нас е този, който работи на международните пазари, работи по правилата и тези бизнеси заслужават уважение, а не охулване“.

„Единиците, които са престъпвали закона, трябва да понесат цялата строгост на закона“, подчерта още Велев.