Блинкън създава ново атлантическо партньорство за околната среда и морската сигурност

Създава се нова група от около 10 държави

Антъни Блинкън

Антъни Блинкън

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън предлага да създаде нова общност от атлантически държави за инициативи в подкрепа на околната среда и морската сигурност, съобщиха официални лица. Предвидено е и ново финансиране от 100 млн. долара.

В Ню Йорк за Общото събрание на ООН Блинкън ще се срещне с колеги от Ангола, Бразилия, Гана, Португалия и Сенегал като част от нова група от около 10 държави, заяви високопоставен служител на Държавния департамент.

"Съединените щати се надяват да работят с атлантическите държави за разработване на нова рамка за редовно атлантическо сътрудничество, чрез която нашите страни да могат да установят и осъществят общ подход за постигане на общите ни цели в региона", заяви служителят при условие за анонимност.

Инициативата идва в момент, когато администрацията на президента Джо Байдън поставя все по-голям акцент върху сътрудничеството в областта на околната среда по света, включително върху здравето на океаните.

Администрацията вече е поставила висок приоритет на Тихия океан, който се разглежда като зона на потенциален конфликт на фона на бързия възход на Китай.

Официалният представител заяви, че новата атлантическа група ще се стреми да развива "устойчива океанска икономика" и да подкрепя здравето на океана, включително чрез справяне с изменението на климата и морските екосистеми. Тя ще търси и начини за подобряване на морското управление, включително чрез подобряване на сътрудничеството в областта на операциите по търсене и спасяване и борбата с пиратството.

При одобрение от страна на Конгреса администрацията на Байдън ще отдели още 100 млн. долара през следващата година за тези усилия, в допълнение към около 400 млн. долара, които вече се изразходват всяка година за морски инициативи в Атлантическия океан, заяви служителят.

Инициативата включва Бразилия седмици преди изборите в атлантическата страна, където президентът Жаир Болсонаро - съюзник на бизнеса, който отдавна е скептичен по отношение на климата - изостава в проучванията за надпреварата за нов мандат. /БГНЕС, АФП