Блинкън: Ако признаем анексията на Путин в Украйна, ще отворим кутията на Пандора за всички агресори

Антъни Блинкън

Антъни Блинкън

Ако бъде призната анексията от руския диктатор Владимир Путин на част от украинските територии, това в бъдеще ще отвори пътя за всички агресори по света. Кой няма да поиска да направи същото, знаейки че ще остане ненаказан." Изявлението е на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън в интервю за за NPR, цитирано от РБК-Украйна. 

„Ако ратифицираме заграбването на земя от чужда държава и кажем: „Това е нормално,  можете да влезете, да я вземете със сила и да я задържите“, ще означава да бъде отворена  кутията на Пандора за агресорите по целия свят, които ще кажат: „Е, и ние ще направим същото, и може да се измъкнем", аргументира позицията си Блинкън.

В същото време държавният секретар подчерта, че не вижда войната на Русия срещу Украйна да се придвижва към своя край.

„За да бъде постигнат траен мир, руският президент Владимир Путин трябва първо да се откаже от представата си, че Украйна, видите ли, е негова собственост“, добави Блинкън.

Припомняме, че на 30 септември 2022 г. Путин обяви анексирането на окупираните територии на Украйна и подписа споразумение за т. нар. „присъединяване на нови територии“ с Русия, а именно на Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска области.

След този акт на руския президент Общото събрание на ООН осъди незаконното анексиране от Русия на територията на четири региона на Украйна, но Беларус, Северна Корея, Никарагуа, Сирия и самата Руска федерация отказаха да подкрепят решението на събранието.

Превод: Faktor.bg