Блинкън смъмри Китай на среща с външния министър Ван И в Мюнхен

Първият китайски дипломата обаче не остана длъжен на критиките на държавния секретар на САЩ

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън предупреди Китай да не повтаря "безотговорния си акт" с изпращането на шпионски балони в американското въздушно пространство, докато провеждаше редки разговори с китайския първи дипломат Ван И.

Дългоочакваната среща на двамата високопоставени служители се състоя в рамките на Мюнхенската конференция по сигурността на фона на нарастващото напрежение между Вашингтон и Пекин.

САЩ са в състояние на тревога, откакто на 4 февруари огромен бял балон от Китай беше забелязан над серия от тайни обекти за ядрени оръжия, преди да бъде свален край източното крайбрежие.

Инцидентът накара Блинкън внезапно да отмени пътуване до Китай.

Пекин отрича да използва шпионски балони и твърди, че апаратът е бил предназначен за метеорологични изследвания. Впоследствие той обвини Вашингтон, че е изпратил свои собствени шпионски балони над китайска територия, което САЩ отрекоха.

По време на срещата им в събота Блинкън "директно говори за неприемливото нарушаване на суверенитета на САЩ и международното право от страна на (китайския) балон за наблюдение на голяма височина в американското териториално въздушно пространство, като подчерта, че този безотговорен акт никога повече не трябва да се повтаря", заяви говорител на Държавния департамент.

"Министърът даде ясно да се разбере, че Съединените щати няма да търпят каквото и да било нарушаване на нашия суверенитет", добави той.

В речта си по-рано в събота на срещата на световните лидери в Мюнхен Ван И определи реакцията на САЩ на балона като "истерична и абсурдна".

В необичайно силни забележки срещу Вашингтон Ван И заяви, че администрацията на президента Джо Байдън има "погрешно" възприятие за Пекин.

Той обвини Съединените щати, че се опитват да "очернят" азиатската държава, докато самият Вашингтон прилага политики, които противоречат на неговите парадигми, като например свободната търговия.

"В небето има много балони от много държави. Искате ли да свалите всеки един от тях?" каза Ван.

"Не правете същата грешка"

След четири години на антагонистични отношения с Китай при предшественика си Доналд Тръмп, Байдън постави като приоритет възстановяването на отношенията с Пекин, който той описва като най-големия конкурент на Вашингтон.

Но миналата година напрежението се изостри, след като Нанси Пелоси, тогава лидер на Камарата на представителите на САЩ, посети Тайван.

Според доклад на "Файненшъл таймс" надеждите за възстановяване на отношенията могат да бъдат подложени на ново изпитание скоро, когато високопоставен служител на Пентагона пристигне на посещение в Тайван.

Нахлуването на Русия в Украйна също накара западните сили да хвърлят предпазлив поглед върху отношенията между руския лидер Владимир Путин и китайския президент Си Дзинпин, които се наричат взаимно "приятели".

Също така в Мюнхен вицепрезидентът на САЩ Камала Харис подчерта как Вашингтон е "обезпокоен от това, че Пекин е задълбочил отношенията си с Москва след началото на войната".

Ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че "Пекин следи отблизо, за да види цената, която Русия ще плати, или наградата, която ще получи за своята агресия".

"Това, което се случва днес в Европа, утре може да се случи в Източна Азия", предупреди той.

Столтенберг заяви също, че нападението на Москва е разкрило опасностите от прекомерното доверие на Европа в авторитарните режими и трябва да послужи като урок за континента в отношенията му с Пекин.

"Не бива да правим същата грешка с Китай и други авторитарни режими", предупреди той.

Министър-председателят на Обединеното кралство Риши Сунак заяви пред събралите се в Мюнхен, че Китай "представлява системно предизвикателство за нашите ценности и интереси" и че няма да се поколебае да предприеме действия за защита на Великобритания.

"Ще направим всичко необходимо, за да се защитим и да се ангажираме с Китай в опитите да разрешим някои от тези неотложни проблеми, където можем", каза той.

"Призоваваме Съединените щати да не правят такива нелепи неща само за да отклонят вниманието от собствените си вътрешни проблеми."

Запитан дали планира да се срещне с американската делегация, Ван И е реагира враждебно и е обвинил Вашингтон, че гледа погрешно на Китай като на сериозно геополитическо предизвикателство и заплаха за Съединените щати.

"Това е погрешно възприемане на Китай и с това възприемане Съединените щати използват всички свои средства, за да очернят и притиснат Китай, и подтикват други държави да направят същото", каза той.

Ван И обвини САЩ в "стопроцентов протекционизъм, стопроцентово самообслужване, стопроцентови едностранни действия" в собствените си икономически политики, като например Закона за чиповете, който премахва милиарди долари за субсидии и изследвания в сектора на полупроводниците.

Той добави, че се надява Вашингтон да "заеме прагматично и активно отношение" към Китай и да възстанови отношенията на "пистата на стабилното развитие". /АФП